Uctění památky rudoarmějců na Olšanských hřbitovech v Praze

9. 5. 2023
KSČM, Olšanské hřbitovy, KV KSČM Praha

Uplynulo 78 let od posledních dnů a hodin 2. světové války. Ve středu 9. května 1945 ve 3 hodiny ráno dorazily tanky 1. ukrajinského frontu do hlavního města. Zaprášení, unavení z bojů při osvobozování posledních měst a vesnic naší vlasti přijeli rudoarmějci do Prahy, aby ukončili zvěrstva německých nacistů.

Statisíce lidí nejrůznějších národností vyvraždili hitlerovci během těch 6 strašných let.

• 6 mil. Poláků
  • Zabili každého 10 Jugoslávce
  • O život přišlo 360 tisíc Čechů, Moravanů a Slováků
  • 650 tisíc Francouzů
  • 628 tisíc Řeků

Největší oběti přinesl Sovětský Svaz. Na 30 milionů mužů, žen a dětí zahynulo v této krvavé válce. Téměř každá rodina oplakávala někoho ze svých blízkých. Řada z nich padla v bojích na frontě.

Při osvobozování Československa položilo svůj život 144 tisíc rudoarmějců, 500 z nich při osvobozování Prahy, dále několik tisíc Rumunů, Bulharů, Poláků, Francouzů, 200 amerických vojáků.

Na tomto místě jsou pochováni rudoarmějci, kteří obětovali svůj život, abychom my mohli žít. V mnoha případech mladí chlapci, kteří měli život před sebou. To nejsou hrdinové beze jména. Každý z nich měl svou rodinu, přátele, každý měl své sny a plány do budoucna, každý z nich chtěl žít. Nyní odpočívají daleko od své vlasti, daleko od domova.

Nezapomínejme na jejich hrdinství, jejich oběti. Vyprávějme o nich svým dětem a vnukům. Nesmíme dovolit, aby současné lži o tom, co se zde v té době dělo, ovlivnilo myšlení našich potomků. Aby podléhali zaměňování příčin a následků, aby slepě důvěřovali médiím, poslancům a senátorům, vládě a současnému prezidentovi, těm, kteří rozdmýchávají a živí další válečný konflikt. Válečnými pokřiky, posíláním zbraní na Ukrajinu. Nezapomínejme ani na to, co tomuto konfliktu předcházelo. Oděsa 2. květen 2014 – ubíjení a zaživa upalování komunistů a levicových žen a mužů ukrajinskými fašistickými bandami, bombardování a vraždy v Doněcku a Luhansku.

Nezapomínejme ani na to, kdo způsobil války ve Vietnamu, v Sýrii, Libyi, Iráku, Afgánistánu. Kdo stál za bombardováním Jugoslávie. S těmito vrahy z NATO rozšiřujícímu se stále blíž k hranicím Ruské federace, NATO, jemuž velí USA, si současná ministryně války, parlament a prezident podávají ruku smlouvou mezi ČR a USA. Smlouvou, kterou dál ztrácíme suverenitu, kterou umožní budování amerických vojenských základen na našem území, kterou stále víc ohrožují mír a bezpečnost našich obyvatel.

Válka je to nejhorší, co svět může potkat. Ti, kteří padlí za mír a za naši svobodu si zaslouží naši hlubokou úctu. Vzpomeňme padlých hrdinů minutou ticha.

Marta Semelová, předsedkyně Krajského výboru KSČM Praha

Marta Semelová