Politici hodili lidi z Písnice přes palubu

10. 2. 2017

Rozhovor Haló novin s poslankyní a pražskou zastupitelkou Martou Semelovou (KSČM)


Jak vnímáte poslední události kolem prodeje bytů v Písnici?

Jsem z toho znechucena. Vláda i magistrát hodily občany Písnice a Vršovic, kteří bydlí v bytech ČEZ, doslova přes palubu. Teď někteří politici, jako například náměstek primátorky Dolínek, lamentují, jak je tento způsob prodeje skandální a vůči občanům nespravedlivý, ale když proti tomu mohli něco udělat, tak neudělali nic. Na občany není čas, musejí řešit vlastní spory, které by mohly ohrozit jejich teplá křesla.

Občané společně s vámi dlouho bojovali proti prodeji bytů. Nepovedlo se to. Proč?

Protože politici, kteří vládnou České republice i městu, se na ně vykašlali, mají jiné zájmy. Vyslechli si argumenty i interpelace, ujistili, že se záležitostí budou zabývat a vývoj sledovat, a tím to skončilo. Na opakované žádosti o řešení už jen monotónně opakovali, že se nedá nic dělat. Přitom občanské sdružení Moje Písnice shromáždilo řadu konkrétních věcných důkazů opřených o právnické rozbory, které dokládaly nejen netransparentnost veřejné soutěže na tento nemravný prodej bytů bez ohledu na sociální aspekt. Tyto doklady totiž navíc zpochybňují celou privatizaci bytového fondu na pražské Písnici. Prověření nejen této privatizace by mohlo mít i další dopady a to se mnoha lidem nehodí do krámu.

Jaký byl v této záležitosti přístup KSČM? Zastala se KSČM obyvatel tohoto pražského sídliště?

Osobně jsem se hned, jakmile jsem se o této záležitosti dověděla, spojila s místními obyvateli a navázala kontakt se vzniklým sdružením Moje Písnice. Zúčastnila jsem se řady demonstrací, které sdružení organizovalo, a také jednání s obyvateli těchto bytů, kteří mi poskytli řadu cenných informací a dokumentů, o něž jsem se mohla opřít. Chci jim za to, alespoň touto cestou, moc poděkovat.

Následně jsem opakovaně interpelovala jak premiéra Sobotku a ministra financí Babiše na půdě Poslanecké sněmovny, tak příslušné radní na pražském magistrátu. Žádala jsem, aby občanům pomohli. Vždyť přece co mají tito lidé, kteří se oprávněně bojí o střechu nad hlavou, zvýšení nájmů a zhoršení prostředí, kde žijí, dělat? Jak si mohou pomoci sami? Všude kolem sebe denně sledují, jak vítězí nenasytné zájmy cynických developerů, kterým je ukradené, jaké dopady to bude mít na jednotlivce i celé rodiny.

Byty, v kterých bydlí více než tři tisíce lidí, získal finančník Pavol Krúpa. Jaký na něj máte názor?

Je to lumpárna a nespravedlnost. Vždyť se jedná původně o podnikové byty zaměstnanců energetických závodů, o něž se občané léta starali, do jejich údržby a rekonstrukcí investovali nemalé peníze, a to na rozdíl od toho opěvovaného »řádného hospodáře« ČEZ. Kdo jim to vrátí? Kdo jim vrátí chaty, auta a další majetek, který rozprodali v momentě, kdy před lety ČEZ nabídnul, že byty prodá nájemníkům za zbytkovou cenu? Kdo jim uhradí nemalé ztráty, když si narychlo brali na odkoupení bytů hypotéky, jež následně nevyužili, protože firma náhle z nabídky vycouvala?

Majitele investiční skupiny Arca Capital osobně neznám. Ale z rozhovoru, který na toto téma poskytl Haló novinám, jsem nenabyla dojmu, že by byty koupil, aby pomohl místním občanům. Nejasné odpovědi na konkrétní otázky spíš svědčí o tom, že prvořadým zájmem bude zisk, a ne sociální soucítění. Ostatně jedná se nejen o byty, ale i o lukrativní pozemky nedaleko blízké stanice plánovaného metra D. Mám obavy, že lidé, kteří zde prožili kus života, na prvním místě zájmů pana Krúpy nebudou. Škoda, že pražský magistrát nepřistoupil na můj návrh, aby byty odkoupilo město.

Věříte, že obyvatelé pražského sídliště Písnice nezapomenou před blížícími se volbami, kdo se jich zastal a kdo se jim snažil pomoci? Budou volit správně?

To nemohu vědět. Také jsme to nedělali kvůli volbám, ale proto, abychom těm lidem pomohli. Jak se ve volbách rozhodnou, bude na nich. Ale určitě se přesvědčili na vlastní kůži, a je to krutá zkušenost, že vládní i pražská koalice prokázaly, jak vážně myslí své předvolební sliby. Po volbách se rozplynuly jak pára nad hrncem. Ostatně svůj názor na stávající situaci - a já vím, že se Písničtí nevzdávají, dokonce chystají hromadné žaloby - budou moci říci obyvatelé »bytů ČEZ« veřejnosti. Ve čtvrtek 16. února od 11 hodin pořádá klub KSČM v Zastupitelstvu hlavního města Prahy na pražském magistrátu tiskovou konferenci. Tématem bude situace kolem vody, jejího zdražování, Veolie, naše petice a prodej bytů ČEZ. A právě k tomuto tématu jsme pozvali občany z Písnice i Vršovic.

Autor: 
Radovan RYBÁK
Zdroj: 
Haló noviny