Akademická špinavost

6. 7. 2022

Vzdělání, to je budoucnost. Garantem za jeho kvalitu, dostupnost a financování by měl být stát. Za posledních třicet let se snížila kvalita i dostupnost, ve financování jsme pozadu za vyspělými evropskými státy. V čem naopak vynikáme, to je překrucování historie, převracení hodnot a ideologická zaslepenost. A to nejen v médiích či projevech politiků, ale i na akademické půdě.

Minulý týden se mi dostal do rukou dopis děkana fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity v Praze prof. Ing. Josefa Soukupa, CSc., v němž sděluje uchazeči o magisterské studium, že ho ke studiu požadovaného studijního oboru Biotechnologie, specializace Reprodukční biotechnologie nepřijímá. Na tom by nebylo nic divného, stává se to i jiným uchazečům. Ovšem odůvodnění rozhodnutí o nepřijetí je šokující! Děkan v dopise bez uzardění sděluje, že z podané přihlášky vyplývá, že uchazeč je občanem Ruska/Běloruska a současně je studijní program na základě posouzení Metodického pokynu děkana hodnocen jako kritický z hlediska možného porušení sankčních opatření EU! To je důvod, proč uchazeče o studium nepřijímá! Tedy ne odbornost či zájem o daný obor, ale prachsprostá špinavá politická hra, nenávist a rusofobie jsou tím, co rozhoduje! Skandální postup děkana je alarmujícím svědectvím, jak hluboko lze morálně, lidsky i odborně klesnout.

Hlavně, že mají tito pravdoláskaří plná ústa lidských práv!

Marta Semelová, předsedkyně KV KSČM Praha