Pražští zastupitelé, styďte se!

30. 5. 2022

Vlna emocí ovládla pražské zastupitelstvo při projednávání návrhu primátora Hřiba, jehož schválení jako jeden muž doporučila zastupitelstvu Rada hl. m. Prahy. Jednalo se o odnětí čestného občanství hlavního města Prahy Ivanu Stěpanoviči Koněvovi. Proti tomuto nehoráznému návrhu se postavili občané, kteří odmítli přepisování dějin a plivání na památku rudoarmějců bojujících proti německému nacismu. Připomněli padlé osvoboditele, kteří položili život boji za mír. Bývalý pražský zastupitel a místopředseda KV KSČM Praha Ivan Hrůza vzpomenul víc jak 144 tisíc padlých rudoarmějců při osvobozování Československa a téměř 700 těch, kteří položili své životy v pražské operaci. Místopředseda ÚV KSČM a vedoucí kandidát do voleb do ZHMP Milan Krajča rozhodně protestoval proti přepisování dějin a zneuctění památky těch, bez jejichž obětí bychom tady dnes nebyli. Apeloval na pražské zastupitele, aby se nesnižovali k zvednutí ruky pro hanebný návrh Hřiba. Varoval před systematickým pošlapáváním pravdy, viz odstranění pomníku Koněva či pamětní desky 1. ukrajinskému frontu ze Staroměstské radnice. Nyní má následovat přejmenování Koněvovy ulice na Praze 3. K názoru vystupujících za KSČM se připojili i další občané, kteří se postavili proti šíření nenávisti a lží. Pražští zastupitelé však zůstali hluší. Namísto toho, aby se zabývali rostoucími náklady, které velká část obyvatel Prahy už nemůže zvládnout, namísto toho, aby řešili dopady inflace, dopravu, nedostupné bydlení, chybějící sociální služby a nedostatek míst v mateřských a základních školách, řešili odejmutí čestného občanství člověku, který velel těm, jež nás přišli zachránit před nacistickým běsněním. Hlasování o odejmutí čestného občanství maršálu Koněvovi bylo následující: Čtyřicet zastupitelů bylo pro, nikdo proti, jeden se zdržel (40-0-1). Na čtvrtečním pražském zastupitelstvu se tak odehrála zrada v přímém přenosu. Nuly, které nesahají maršálu Koněvovi ani po paty, se opět předvedly v celé své sprostotě.

Video:
Marta Semelová, předsedkyně KV KSČM Praha