Vylétlo pět desítek černých balonků. Čeští antifašisté nezapomínají na nevinné oběti z Oděsy

2. 5. 2022

Občanská iniciativa Ne základnám a další spolky zorganizovaly 2. května na pražském Václavském náměstí u sochy sv. Václava dojemnou akci, na níž občané vzpomněli upálených asi pěti desítek ukrajinských antifašistů, kteří byli 2. května 2014 zavražděni běsnícími ukrajinskými fašisty v oděském Domě odborů. Kromě projevů řečníků přečetla Eva Novotná jmenný seznam obětí a jejich věk a na jejich počest vyletěly k obloze černé balonky…

Událost v Oděse před osmi lety se absolutně nepřipomíná, ba dokonce se záměrně zamlčuje, aby se neprojevil amorální a fašistický základ kyjevských vlád od roku 2014, které dosud nezajistily vyšetření těchto násilností a hlavně potrestání vrahů. Ani čeští vrcholní politici – kromě komunistických – se ani slůvkem nikdy nevyjádřili, že by tyto zločiny odsoudili.

Demokracie začíná tam, kde panuje antifašismus

Na toto hanebné mlčení z oficiálních českých míst upozornil první řečník, kterým byl historik a publicista Josef Skála. Zdůraznil, že demokracie začíná tam, kde panuje důsledný antifašismus, a je neslučitelná “s koketováním s nacismem, fašismem, a to v jakýchkoli polohách“. Oslovil shromážděné Pražany, zdali zaznamenali v průběhu osmi let jakýkoli rozhodný protest, odsouzení tohoto strašlivého skutku v Oděse jménem vrcholných ústavních činitelů ČR. “Ne!“ – bylo mu sborovou odpovědí. Jen komunistická strana, jak poznamenala mladá dívka stojící v přední řadě.

Šlo o čin, který má podle Skály srovnání jen s brutalitou vyhlazovací války vedené německými okupanty proti SSSR v době druhé světové války, kdy byli sovětští lidé hromadně upalováni v budovách, což se takto masově, jako na východní frontě, v jiných částech okupovaných území nedělo. “A osm let se nikdo nemá k tomu, aby vyšetřil tento hrůzný skutek a pohnal k odpovědnosti viníky. To o něčem svědčí!“

Vláda ČR přilévá oleje do ohně

Místopředseda ÚV KSČM Milan Krajča položil důraz na skutečnost, že komunisté patří k těm z mála, kteří nehovoří jen o dnešku, ale také o tom, co mu předcházelo. To, co probíhá nyní na Ukrajině, má kořeny v tom, co se odehrálo v roce 2014 – v krvavém převratu na Majdanu a vraždění v Domě odborů v Oděse. Tam nastal “nebývalý fašistický masakr“ desítek lidí, kteří se přišli do Domu odborů schovat.

Mezi zabitými byli odboráři, komunisté, mladí levicově smýšlející, zkrátka antifašisté. Nejmladšímu bylo 17 let. Byl to student Vadim, jenž v prvním ročníku začal studovat historii na univerzitě. Jediný syn své matky…

„Chceme, aby tato doba skončila, aby lidé na Ukrajině a ve státech střední a východní Evropy mohli žít v míru. Aby se současných konflikt vyřešil mírovou cestou. Zcela odmítáme to, co dělají naši představitelé ve vládě, kteří přilévají oleje do ohně tím, že posílají kyjevskému režimu munici, tanky, další zbrojní dodávky,“ uvedl Krajča. A už vůbec nelze svolit s tím, aby v naší zemi byla umístěna cizí vojska, podtrhl.

Právě dvě petice proti umístění cizí vojenské základny na území ČR, ale i další petice, bylo možné podepsat ve stánku, který obětavě před akcí připravil Václav Novotný z Ne základnám.

V Domě odborů byli zavražděni lidé, kteří se nechtěli smířit s pučistickou vládou, jež přišla k moci i za pomoci nezákonných militárních skupin, které rozpoutaly po Ukrajině teror, uvedl Petr Vlček z Českého mírového hnutí (ČMH). Toto hnutí si uvědomuje hlavní příčiny současné situace, které souvisejí s kontrolou energetických zdrojů, plynovodů, trhů a sfér vlivu. Proto vyzývá obě strany k příměří. ČMH podporuje výzvu Světové rady míru proti imperialistické válce a agresi.

Hanba cenzuře!

Jan Koral z Výboru národní kultury varoval, že jaderná válka se k nám velmi přiblížila. Jak se to vše mohlo stát, jak to zastavit? Ještě větším zbrojením, což zní z vládních pravicových lavic, se míru nedosáhne. “Aby nebylo poznat, jak šílené je vedení našeho státu, brutálně přitvrdili s cenzurou a jednostrannost masmediální propagandy dosahuje naprosto nepředstavitelných rozměrů. Proto hanba cenzuře!“ zvolal.

„Násilný převrat na Ukrajině nazývají Ukrajinci ‚revolucí důstojnosti‘, teror v Oděse však v celé nahotě ukázal, že se jednalo o revoluci organizovaného zločinu, fašismu a terorismu. Po převratu likvidovaly bandy Pravého sektoru veškerou politickou, mediální a občanskou opozici,“ objasnil pozadí událostí na Ukrajině. Vraždy v oděském Domě odborů probíhaly za tiché asistence ukrajinské policie a byly vyprovokovány tajnou ukrajinskou službou, míní Koral. NATO od roku 2014 nepřetržitě Ukrajince vyzbrojuje, západní masmédia systematicky zamlčují zločiny ukrajinských fašistů.

Koral také vyjádřil vděčnost Rudé armádě, která ve druhé světové válce vybojovala vítězství nad fašismem.

Varovné memento

Spisovatelka Lenka Procházková zdůraznila, že bagatelizování zločinu v Oděse vyvolalo dojem beztrestnosti, a “tím byl dračí setbě poskytnut čas, aby vzklíčila“. Nepotrestaný masakr v Oděse byl předznamenáním války, v níž se nešťastná Ukrajina stala zástupným bojištěm. Osm dlouhých let Evropa mlčela k zabíjení lidí na Donbasu, lidí ruského původu, kteří se stali občany druhé kategorie, řekla. Půda, na které odedávna žili, se změnila na bojovou zónu. Minské dohody, jež měly a mohly zaručit příměří, nebyly ukrajinskou centrální vládou dodržovány. Před exodem občanů z Donbasu Evropa zavírala oči.

V současnosti členské státy NATO posílají ukrajinské armádě těžké zbraně, vojenské instruktory, a “kouřové clony, zakrývající pravdu, mají na starost média. A ta, která se odmítla podílet na všeobecné lži, jsou cenzurována“, s čímž lidé – například i ti, kteří se sešli na pietě za nevinné Oděsany, nemohou souhlasit.

Pondělní shromáždění v samém centru Prahy bylo nejen pietou za nevinné oběti, ale především varovným mementem pro budoucnost. “Už v přítomnosti Evropané platí za svou včerejší zbabělost a lhostejnost ke spáchanému bezpráví. Brzy poznáme, jak vysoká ta cena bude,“ řekla Lenka Procházková a uzavřela známým citátem anglického básníka Johna Donnea (1572-1631): “A proto se nikdy neptej, komu zvoní hrana, zvoní tobě“.

(mh)
Haló noviny