"Mám to v paži!"

20. 7. 2021
očkování, Korjagin

Tak druhá dávka je v paži! Očkování považuji za jeden z nejlepších způsobů boje proti nakažlivým chorobám. Pokud je prováděno správně, má potenciál opravdu vymýtit nemoc ze společnosti. Zároveň tak trochu ukazuje, že globální problémy musíme řešit kolektivně a ta řešení musí překračovat hranice států, pokud mají být účinná.

Pochopitelně mám k současnému způsobu očkování řadu výhrad.

Přijde mi naprosto zcestné, že výrobu a prodej vakcín v EU má v rukou několik nadnárodních farmaceutických korporací. Jsou to společnosti, které se dlouhodobě netají tím, že je pro ně zisk vždy na prvním místě a zdraví lidí je až druhořadou záležitostí. Jsou to firmy, které mají armády lobbistů a dalších našeptávačů, jejichž úkolem je vytáhnout co nejvíce veřejných peněz ze států, které bojují s pandemií.

Další odporností je globální nerovnost v dostupnosti vakcín a léků.

Logika kapitálu mluví jasně. Bohaté země mají přednosti, chudé si musejí počkat a spokojit se se zbytky. Nerovnost se tím jen prohlubuje a globální problémy vyostřují. To vše a mnoho dalších věcí ohledně očkování jsou problém.

Odmítnou vakcínu ale podle mého není efektivním způsobem boje. Farmaceutické firmy to nijak nepoškodí, protože léčba neočkovaných lidí je pro ně také zisková. A zároveň je to nesolidární s lidmi, kteří jsou virem více ohroženi.

Myslím, že bychom měli společně bojovat proti farmaceutické lobby a monopolům. Tlačit na veřejné instituce, aby se výroba a prodej léků a očkování začalo vracet zpět do veřejných rukou. Aby se mezinárodní patenty na léky staly co nejdříve minulostí a aby všechny státy světa mohly dosáhnout na tu nejlepší léčbu pro své obyvatele. Veřejný zájem musí být vždy nadřazen touze po zisku.

Autor: 
Arťom Korjagin, kandidát KSČM v Praze
Zdroj: 
https://www.facebook.com/ArtomKorjagin/