AltInfo 17. 10. 2016

17. 10. 2016

A teď to vypukne. Sobotka může dopadnout hodně špatně. Svěží informace z ČSSD. O situaci v sociální demokracii se rozepsal v časopisu Týden Petr Kolář. Podle něj se sice straníci v minulých dnech do přestřelek nepouštěli, neboť očekávali víkendové volby do Senátu, nyní to však zřejmě vypukne naplno.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/A-ted-to-vypukne-Sobotka-muze-dopadnout-hodne-spatne-Svezi-informace-z-CSSD-458654

 

Komentář Martina Čabana: Když je poražený vítězem. V senátních volbách tentokrát nebyly v sázce zcela zásadní věci jako třeba vládní většina. Přesto jsou jejich výsledky velmi zajímavé a budou mít velký dopad na politický život v Česku. Především na fungování vládní koalice. Celkem se čekalo, že krajské a senátní volby nebudou střetem mezi vládou a opozicí, ale hlavně mezi stranami vládní koalice. Světla ramp byla nicméně zaměřena hlavně na souboj ČSSD a ANO a poněkud zapomněla na KDU-ČSL. Lidovci přitom roli třetího vzadu sehráli v těchto volbách bravurně. Solidní úspěch v krajích a naprostý triumf ve druhém kole voleb do Senátu ukázaly, že potenciál lidovců sahá dnes mnohem dál než jen ke klasickým šesti až osmi procentům věrného voličského jádra.

Podrobně: http://nazory.e15.cz/komentare/komentar-martina-cabana-kdyz-je-porazeny-vitezem-1324013

 

O saúdském „pohřebním“ masakru a jednom (možná) rozbitém radaru. Saúdové se ani po roce a půl dobývání Jemenu nechtějí smířit s faktem, že „jejich vítězství“ je stále v nedohlednu, zatímco jejich geopolitické postavení se neustále jen zhoršuje a dostává Spojené státy do nepříjemných situací. Mluvit o masakrech v „nepravý čas“ asi není na místě, ale tenhle masakr přišel v naprosto nevhodnou dobu. Zatímco se především USA, Francie a Británie předhánějí v kritice Ruska kvůli bombardování východního Aleppa a hrozí možnými odvetnými útoky, saúdské letectvo v jemenském hlavním městě San´á vybombardovalo státní pohřeb, přičemž podle některých údajů zabilo více než 200 lidí a přes pět set dalších jich zranilo.

Podrobně: http://www.literarky.cz/blogy/tereza-spencerova/22947-o-saudskem-pohebnim-masakru-a-jednom-mona-rozbitem-radaru-

 

Novináři: Hrozí, že volby budou cinknuté. Lidovci jsou definitivně zpět z politického hrobu. A Andreji... Miroslav Korecký v MF Dnes a Petr Kamberský a Martin Zvěřina v Lidových novinách se zamysleli nad uplynulými senátními volbami. Podle Koreckého byly například krajské i senátní volby generálkou na volby parlamentní. „Ale úplně jasný vzkaz o výsledku nevyslaly. Jen leccos naznačily,“ uvedl.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Novinari-Hrozi-ze-volby-budou-cinknute-Lidovci-jsou-definitivne-zpet-z-politickeho-hrobu-A-Andreji-458627

 

Krvavé zúčtování v Mosulu: Lidé jsou hysteričtí, děti šílí hrůzou. Není možné dostat se pryč. Irácká armáda zahájila útok na Mosul, který bez boje v roce 2014 obsadil Islámský stát. Na místě uvízly stovky tisíc obyvatel, kteří se připravovali na to, že každým dnem může na jejich prahu vypuknout krvavá lázeň.

Podrobně:  http://zahranicni.eurozpravy.cz/blizky-vychod/171528-krvave-zuctovani-v-mosulu-lide-jsou-hystericti-deti-sili-hruzou-neni-mozne-dostat-se-pryc/

 

Neokonzervativní šílenost a „politické bláznovství“: Hillary Clintonová a hrozby jaderné války. Jak se blíží poslední měsíc před letošními prezidentskými volbami, rychlost s jakou denně ve světě dochází k dramatickým jevům a událostem, je k nevíře. Den po dni jsme svědky stále více neskutečně zoufalých snah ze strany globalistů a jejich přisluhovačů v americké vládě. Jednou z několika posledních událostí, které všechny nekompromisně směřují k vyvolání světové války s Ruskem je, že NATO porušilo mezinárodní právo v Sýrii rozmísťováním systému AWACS (systém včasné výstrahy a řízení) navzdory faktu, že pouze Sýrie a Rusko mají právo na kontrolu vzdušného prostoru nad touto válkou zužovanou zemí.

Podrobně: http://www.zvedavec.org/komentare/2016/10/7055-neokonzervativni-silenost-a-politicke-blaznovstvi-hillary-clintonova-a-hrozby-jaderne-valky.htm

 

Čeká nás peklo. Válka. Tomio Okamura poskytl drtivý rozhovor. Pokud zvítězí v prezidentských volbách v USA Hillary Clintonová, můžeme čekat peklo. V rozhovoru pro server Byznysnoviny.cz to uvedl lídr Strany přímé demokracie Tomio Okamura. Podle něj by pro naši zemi bylo prospěšnější, kdyby v prezidentských volbách uspěl Donald Trump.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ceka-nas-peklo-Valka-Tomio-Okamura-poskytl-drtivy-rozhovor-458614

 

V Aleppe potvrdili prítomnosť príslušníkov amerických špeciálnych jednotiek. Ruský server politexpert.net uviedol včera informáciu, že v Aleppe sa momentálne nachádza väčší počet príslušníkov špeciálnych amerických jednotiek. Súbežne s tým ako rastie pravdepodobnosť totálneho začistenia obkľúčených území v Aleppe, rastie aj nervozita USA, ktoré sa už neobávajú len o svoju “zástupnú armádu”, ale aj o príslušníkov svojích špeciálnych jednotiek, ktorí obranu Aleppa vystužovali.

Podrobně: http://www.hlavnespravy.sk/v-aleppe-potvrdili-pritomnost-prislusnikov-americkych-specialnych-jednotiek/845808

 

Ukrajinské síly přešly do útoku na jihu DLR, vede se boj! Ukrajinská armáda zahájila útok v oblasti obce Leninskoje v jižní části samozvané Doněcké lidové republiky, a v současné době se vede boj, řekl novinářům zástupce ministerstva obrany DLR.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/ukrajinske-sily-presly-do-utoku-na-jihu-dlr-vede-se-boj/

 

Nenávist nešíří obyčejní lidé, ale fanatičtí dogmatici. Tupci, co kvůli ideálu kroutí krkem. Historik ukazuje, od jakých zrůd se učí obhájci Bruselu a imigrace - historie a současnost očima Vlastimila Vondrušky. Nenávist v naší společnosti nešíří lidé, kteří poctivě hledají cestu, jak hájit tradiční hodnoty a bezpečí i majetek lidí, ale nenávistní dogmatici, jež nepřipouštějí jiný názor než ten svůj, který je v základních obrysech probruselský, promigrantský a proamerický. Já se stýkám se stovkami normálních lidí, nejen se svými čtenáři, ale i s mnoha lidmi v okolí mého bydliště. Ještě se mi nestalo, aby se mi někdo z nich s tragickým hlasem svěřil s obavou, jak u nás roste nenávist. Svěřují se, to ano, ale spíše s tím, že mají strach z migrantů, války, nezaměstnanosti nebo ze stáří a nemocí. Taky je někdy tísní obava, aby vyšli s penězi do příští výplaty. Ale pojmy jako nenávist a netolerance, ty znají jen z médií, kterým ovšem většinou nevěří, nerozumějí jim nebo jimi – a to je, prosím, fakt – opovrhují. Prostý člověk má totiž velice vyvinutý cit pro to, když z něj chce někdo dělat osla. A to média, která upřednostňují panevropskou ideologii nad objektivitou, dělají masivně.

Podrobně: http://www.novarepublika.cz/2016/10/nenavist-nesiri-obycejni-lide-ale.html

 

USA a Saúdové poskytnou 9 000 bojovníků ISIS volný průchod z iráckého Mosulu do Sýrie. Spojené státy a Saúdská Arábie se dohodly na tom, že umožní volný průchod tisícům bojovníků Islámského státu ještě před zaútočením na irácké město Mosul. Džihádisté budou znovu nasazeni do boje proti vládě v Sýrii, sdělil agentuře RIA Novosti vojensko-diplomatický zdroj.

Podrobně: http://www.zvedavec.org/komentare/2016/10/7056-usa-a-saudove-poskytnou-9000-bojovniku-isis-volny-pruchod-z-irackeho-mosulu-do-syrie.htm

 

Washington Post pochybuje, že se „Rusko připravuje na válku". Některé ruské akce v uplynulých letech by mohly naznačovat, že země se připravuje na válku se Spojenými státy, ale je nepravděpodobné, že ve skutečnosti jdou věci tímto směrem, píše The Washington Post.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/washington-post-pochybuje-ze-se-rusko-pripravuje-na-valku/

 

Ve volebním štábu Donalda Trumpa prohlásili, že zájmy Ruska a USA se shodují. Národní zájmy USA a strategické priority Ruska se shodují. Moskva by mohla ve značné míře přispět k řešení světových problémů, prohlásil to v písemném rozhovoru pro ruskou agenturu RIA Novosti Carter Page, poradce pro mezinárodní otázky amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa a zakladatel investiční společnosti Global Energy Capital LLC.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/politika/201610173976086-Volebni-stab-Donald-Trump-zajmy-Rusko-USA/

 

Facka Evropské unii. Přišla z Rakouska. Dlouholetý prezident prestižního mnichovského institutu pro ekonomický výzkum Hans-Werner Sinn radí Rakousku, aby vypovědělo Maastrichtskou smlouvu, na základě které vznikla Evropská unie. Po brexitu se podle Sinna členství v EU zemím, jako je Rakousko či Německo, nevyplatí.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Facka-Evropske-unii-Prisla-z-Rakouska-458630

 

Proč je syrská krize složitější a nebezpečnější než Karibská – 1. Část. V rozhovorech o Sýrii často můžete slyšet – „…jako v době Karibské krize“. Když se setkáváme s novým jevem, obvykle se snažíme najít k němu nejpodobnější příklad ze známých událostí v nedávno minulé zkušenosti. Ve skutečnosti však je podstata současného konfliktu a příčiny jeho zhoršení v mnoha ohledech jiné než byly mezi SSSR a USA. Tuto krizi se například nedaří vyřešit již více než rok, a ta se jen prohlubuje. Klíče, které byly vybrány k řešení starých problémů v roce 1962, nejsou k současným událostem vhodné.

Podrobně: http://www.novarepublika.cz/2016/10/proc-je-syrska-krize-slozitejsi.html

 

Vyhlásili válku: v Doněcku zahynul velitel domobrany DLR Motorola Arsen Pavlov. Arsen Pavlov, více známý jako Motorola, byl zabit v Doněcku; hlava DLR Alexandr Zacharčenko uvedl, že útok na jednoho z velitelů domobrany znamená ze strany Kyjeva vyhlášení války.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svet/201610173975049-valka-Doneck-velitel-domobrana-DLR-Motorola-Arsen-Pavlov/

 

DLR identifikovala objednavatele vraždy Motoroly. Úřady DLR znají jméno objednavatele vraždy jednoho z velitelů domobrany Arsena Pavlova, který je známý také pod přezdívkou „Motorola“. Informovala o tom v přenosu televizního kanálu NTV hlava samozvané republiky Alexandr Zacharčenko.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svet/201610173975859-DLR-identifikace-objednavatel-vrazda-Motorola/

 

Putin: Nyní nelze s Washingtonem vztahy obnovit! Na tiskové konferenci po setkání hlav států BRICS, které se konalo v indickém státě Goa, ruský prezident Vladimir Putin komentoval americkou volební kampaň a obvinění proti Rusku za útoky hackerů.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/putin-nyni-nelze-s-washingtonem-vztahy-obnovit/

 

Neštěstím pro střední Evropu nejsou politici jako Zeman nebo Orbán, ale Kiska. V pátek a v sobotu proběhla v Polsku schůzka prezidentů zemí Visegrádské čtyřky. A opět se na ní ukázaly některé výrazné názorové rozdíly mezi slovenským prezidentem Kiskou a ostatními prezidenty.

Podrobně: http://www.novarepublika.cz/2016/10/nestestim-pro-stredni-evropu-nejsou.html

 

Proč je Evropa tam, kde je? I „díky“ tomuto člověku, jenž za naše peníze rozhoduje v europarlamentu. Současný stav Evropy je dílem i dlouholetého českého poslance Evropského parlamentu Jana Zahradila z ODS. Syrskou válku mezi legitimní vládou a požírači srdcí, zaplavivší Evropu migranty, považuje tento rusofob bez uzardění za „poslední dějství minulé studené války“. Ale nejen to. Za koho Zahradil kope?

Podrobně: http://www.eurasia24.cz/nazory/910-proc-je-evropa-tam-kde-je-i-diky-tomuto-cloveku-jenz-za-nas-a-nase-penize-rozhoduje-v-europarlamentu

 

Média: lídři EU budou jednat o Ruském „vměšování“ do politiky evropských zemí. Během čtvrtečního setkání hodlají hlavy členských států EU projednat informace výzvědných služeb o tom, že Rusko údajně tajně financuje radikálně pravicové a populistické strany v Evropě, s odvoláním na vysoce postavené diplomaty napsaly Financial Times.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/politika/201610173975807-media-lidri-EU-jednani-Rusko-vmesovani-politika-evropske-zeme/

 

Putin: Nyní nelze s Washingtonem vztahy obnovit! Na tiskové konferenci po setkání hlav států BRICS, které se konalo v indickém státě Goa, ruský prezident Vladimir Putin komentoval americkou volební kampaň a obvinění proti Rusku za útoky hackerů.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/putin-nyni-nelze-s-washingtonem-vztahy-obnovit/

 

Jak Hillary dodávala DAEŠ zbraně. Americké úřady vždy popíraly, že by monarchie Perského zálivu sponzorovaly džihádisty, a argumentovaly tím, že podpora přichází od bohatých dárců těchto zemích. Lhaly. Vyplývá to z e-mailů člena týmu Clintonové Johna Podesty, zveřejněných WikiLeaks. Navíc se ukázalo, že kandidátka na prezidentku USA vytvořila zbrojní mafii pro osobní zisk. Vzniká zajímavý řetězec: Clintonová plní zakázku amerického vojensko-průmyslového komplexu, který obohacuje bankéře. Vyrobené zbraně jsou prodávány zákazníkům - Saúdům a Katarcům, kteří je dodávají DAEŠ. Teroristé jimi zabíjejí civilisty a prosazují imperiální záměry wahhábitů. Kruh se uzavírá opětovaným vlivem vděčných monarchů a podporou bankéřů. Vzniká otázka, co s tím má Bašár Asad? Je to typické schéma vojenské mašinérie USA, která uplácí politiky a rozpoutává války. Politováníhodné je jen to, že americká vláda hledá viníky v Rusku a svůj lid klame.

Podrobně: http://www.novarepublika.cz/2016/10/jak-hillary-dodavala-daes-zbrane.html

 

Putin sdělil, kdy se konkrétně zhoršily vztahy Moskvy a Washingtonu. Vztahy mezi RF a USA se nezhoršily kvůli Sýrii, všechno začalo kvůli Jugoslávii, řekl prezident RF Vladimir Putin na tiskové konferenci. Jeden z novinářů učinil předpoklad, že se rusko-americké vztahy pokazily kvůli syrské otázce, na což Putin odpověděl: "Mýlíte se." „Vzpomeňte si, co se dělo kolem Jugoslávie — právě tím všechno začalo. Nebyl jsem tenkrát prezidentem. Nebyl to já, kdo obrátil letadlo nad Atlantikem. Udělal to Primakov," řekl Putin.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/politika/201610163974105-Putin-konkretne-zhorseni-vztah-Moskva-Washington/

 

Oskar Krejčí: Čeká nás nový svět. V něm bude Západ hrát druhé housle! Úporná snaha Spojených států k hegemonii vede k nárůstu chaosu, právního nihilismu, neuspořádanosti světa, rozpadu států a mezinárodních organizací, masové migraci a bujení terorismu, říká politolog Oskar Krejčí.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/oskar-krejci-ceka-nas-novy-svet-v-nem-bude-zapad-hrat-druhe-housle/

 

Hlava DNR obvinil Porošenka ze zrušení Minských dohod. Hlava neuznané DLR Alexandr Zacharčenko prohlásil, že ukrajinský prezident Petro Porošenko „fakticky zrušil“ svými slovy o splnění bezpečnostního balíku Minské dohody a rozpoutal nové kolo válečných aktivit.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svet/201610163973137-Hlava-DNR-Porosenko-zruseni-Minske-dohody/

 

Ano, muslimové, klidně to dělejte. Ze Švédska přišla zajímavá zpráva. K překvapivému rozhodnutí dospěla před několika málo dny švédská státní zástupkyně Gisel Sjövall. Rozhodla o tom, že vyvěšení vlajky Islámského státu nepředstavuje projev nenávisti a je podle švédského práva legální.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ano-muslimove-klidne-to-delejte-Ze-Svedska-prisla-zajimava-zprava-458606

 

Biden: Oslabením Ruska a porážkou IS jsou před USA nové možnosti. Zničením teroristické skupiny Islámský stát a oslabením pozice Ruska se pro Spojené státy otevírají nové možnosti, prohlásil viceprezident Joseph Biden, v rozhovoru s televizní společností NBC. „Rusko má vážné potíže. Mají v zemi velké ekonomické problémy. A v kombinaci toho, že IS přestane existovat a oslabení Ruska se otevřou pro nás nové dodatečné možnosti,“ řekl Biden. To nejsou slova, která by naznačovala, že se pokouší současná Obamova administrativa zlepšit vztahy s Ruskem. Naopak.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/biden-oslabenim-ruska-a-porazkou-is-jsou-pred-usa-nove-moznosti/

 

V Sýrii se strhávají masky. V posledních několika týdnech se, díky bitvě o Aleppo, odhalila pravá a nefalšovaná tvář současné globální politiky. Zákeřný útok amerických vzdušných sil 17. září na syrské pozice u Deir ez-Zoru, hysterická bouře nevole Pentagonu proti Rusku, otevřené hrozby amerického ministerstva zahraničí (https://www.youtube.com/watch?v=AnefGPHty8c )vůči ruskému kontingentu v Sýrii, západní média otevřeně poukazující na dodávky zbraní militaristům z al-Nusry a fantasmagorické drama v Radě bezpečnosti OSN z 8. října, vše z toho ukazuje na jednu věc: V Sýrii neexistuje žádná mezinárodní koalice proti ISIS - je zde pouze ruská armáda se svými spojenci, čelící mezinárodnímu terorismu, který je jako nástroj používán USA a NATO.

Podrobně: http://www.zvedavec.org/komentare/2016/10/7057-v-syrii-se-strhavaji-masky.htm

 

Migranti překonali dvojitý plot a vnikli do španělského města Melilla. Asi 400 migrantů v noci ze soboty na neděli překonalo dvojitý plot obklopující město Melilla, španělskou enklávu v Maroku.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/migranti-prekonali-dvojity-plot-a-vnikli-do-spanelskeho-mesta-melilla/

 

Řítíme se ke konci. Jsme slabí. Proč jsme proti Rusku, jen pomáháme nepřátelům. Snaha USA je v troskách. Známý analytik dokonce našel, v čem se od Ruska máme učit. A nečekané souvislosti. ROZHOVOR. V tragicky slabé pozici a už několik let na cestě k vlastnímu konci je podle vojenského a bezpečnostního analytika Lukáše Visingra Evropská unie. Za příklad, který by se hodil do učebnice mezinárodních vztahů jako odstrašující, považuje vyjednávání s Tureckem. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se věnuje také dopadům situace na vztahy s Ruskem, nevynechává roli USA a volbu prezidenta. Kandidát republikánské strany Donald Trump by podle něj asi omezil úlohu Spojených států jako „světového četníka“. „Pokud by ale shledal, že americké zájmy jsou ohroženy, pak by zaručeně použil sílu a na nepřítele by udeřil zničujícím způsobem. Žádné polovičaté ‚omezené intervence‘. Buďto nic, nebo totální válka,“ předpokládá Visingr.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Ritime-se-ke-konci-Jsme-slabi-Proc-jsme-proti-Rusku-jen-pomahame-nepratelum-Snaha-USA-je-v-troskach-Znamy-analytik-dokonce-nasel-v-cem-se-od-Ruska-mame-ucit-A-necekane-souvislosti-458532

 

Polsko by mohlo do konce roku 2019 zvýšit dodávky plynu na Ukrajinu. Polsko předpokládá, že do konce roku 2019 rozšíří připojení plynu na Ukrajinu, což zvýší objem přepravy plynu ze současných 1,5 miliardy na 5,6 miliardy metrů krychlových, uvedl pro Ukrinform Piotr Nayimskyj,  vládní zmocněnec pro strategické energetické infrastruktury.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/byznys/polsko-by-mohlo-do-konce-roku-2019-zvysit-dodavky-plynu-na-ukrajinu/

 

Janet Yellenová chce ekonomiku mírně "přehřát". Šéfka Fedu Janet Yellenová v pátek hovořila o tom, že je zapotřebí po hlubší krizi let 2008/2009 ekonomiku rozehřát, dříve než ji Fed začne znovu výrazněji chladit.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/byznys/janet-yellenova-chce-ekonomiku-mirne-prehrat

 

Autor: 
Oddělení pro ideově-politickou práci a komunikaci ÚV KSČM
Zdroj: 
Internet