Delegátům IX. sjezdu Nezávislé erotické iniciativy

17. 10. 2016

Vážení delegáti,

pozvání na Váš sjezd mne mile potěšilo. Prosím o omluvu, že se ho ve víru jiného dění zúčastnit nestihnu. Tím upřímněji bych Vám rád popřál debatu, co nenudí ani vteřinu. A hlavně neotřelou kuráž i inspiraci, pokud jde o plány do budoucna.

Nezávislost, erotika a iniciativa – ten trojlístek levičákovi, co není na prodej, imponuje i per partes. Vy jste ty pojmy, vonící už coby solitéry, dokonce organicky spojili. Vnímám to jako revoltu proti bezpohlavní uťápnutosti všeho druhu. Kdo volí tento azimut, bývá mu cizí každá zapšklá pruderie a tmářství.

A právě to je životní filozofie, která vždy zdobila emancipační hnutí. Že mu nic lidského není cizí, říkával s oblibou i Marx. Kdo umí nadílet sedmá nebe, gaudium z cizího neštěstí se mu hnusí. Skutečné svobodě straní generálně. A koho dusí mindrák deprivanta, jen neukojeným podpantoflem bývá i jako občan.

Je to snad náhoda, že také umění, které je v milování doma - a ne jen přes šmírákovu klíčovou dírku - to odjakživa táhne proti každé prohibici, nastolované hierarchií mamonu a arogancí moci?

S přáním nových nápadů, jak co možná zatopit těm, co naši svobodu berou pod krkem,

Vás srdečně zdraví

PhDr. Josef  Skála? CSc.