Chátrající režim

18. 11. 2020
marta semelová, viktor pázler, vyvlastnění, chátrající domy, praha, bydlení

Že kapitalismus není schopen řešit zásadní problémy, je historicky prokázané. Celé jeho dějiny provází násilí, zabíjení civilních obyvatel, války, hlad a chudoba. Rozděluje svět a lidi v něm žijící na chudé a bohaté, na levnou pracovní sílu a ty, kteří žijí na úkor ostatních. Jedni se topí v penězích, druzí v dluzích a exekucích. Luxus versus žebráctví a bezdomovectví.

Zlatá mládež, která neví, co s penězi, a děti rodičů, jež nemají na školní obědy, kroužky, dovolenou. To je ta vysněná svoboda, za kterou nadšenci cinkali na náměstích před 31 lety.

Dnes by mnozí z nich byli rádi, kdyby měli čím cinkat. Jenže získat klíče od bytu je pro většinu mladých lidí pohádka z říše snů. Na hypotékovou vábničku nedosáhnou, a pokud ano, tak s vidinou zadlužení se na celý život. I ti, kteří by si měli užívat podzim života, žijí ve strachu, že o ty klíče mohou kdykoliv přijít. Vysoké ceny bytů, nájmy ve výši, na kterou nedosahuje už ani střední vrstva. To bylo řečí o králíkárnách! Co by dnes za ně mnozí dali.

Přitom řada objektů dlouhá léta zeje prázdnotou. Mezi nimi byty luxusní, na které normální člověk nemá, ale také byty a celé domy, do jejichž údržby majitelé nedávají ani korunu. Někdy proto, že na to nemají, jindy z nezájmu či z čiré spekulace. Lukrativní pozemek pod nimi má vyšší cenu. Takže si počkají na statika, jenž je označí jako objekty, které mohou spadnout a ohrozit bezpečnost a životy lidí.

Takových domů, kde by mohli lidé bydlet, nebo kde by mohly být jesle či mateřské a základní školy nebo sociální zařízení, jsou stovky a stovky. Proto jsme se v KV KSČM Praha rozhodli na podnět naší komise mládeže na tento problém upozornit. Mladí komunisté vytypovali objekty a připravili transparenty a společně jsme na tyto němé chátrající svědky stejně chátrajícího kapitalistického režimu ukázali. Symbolicky 17 listopadu.

Já k tomu už jen dodám, že od roku 2014 je účinný nový občanský zákoník, na základě kterého může být soudně zabavena nemovitost, která chátrá, protože se o ni majitel nestará. Může propadnout ve prospěch státu nebo obce. Je načase tak učinit.

Marta Semelová, předsedkyně KV KSČM Praha