17. LISTOPAD 1939: Uctění památky hrdinů

18. 11. 2020
hlávkova kolej, 17. listopad, 1939, jan opletal

I letos jsme uctili památku Mezinárodního dne studentstva, který na počest českých studentů (účastnili se však i dělníci a další občané Československa) zavražděných Němci v roce 1939, vyhlásili studenti z Mezinárodní studentské rady v Londýně v roce 1941 u příležitosti druhého výročí tragických událostí. Tento svátek je jediným mezinárodním významným dnem pocházejícím v Československu (České republice). Přesto tento režim usiloval o jeho likvidaci.

Při protestech 28. října byl zavražděn Němci přímo na demonstraci student Jan Opletal a také dělník Václav Sedláček. Květiny k uctění jejich obětí byly položeny přes koronavirovou krizi u Hlávkovy koleje v Praze, odkud studenti 28. října vyšli na protesty a kde studenti, včetně Jana Opletala, v době svých studií bydleli.

Video z akce si můžete prohlédnout níže.

Uctili jsme také památku komunisty Otakara Runy, který byl jedním z mnoha tisíců aktivních komunistů, bojujících se zbraní v ruce proti německým fašistům. Viz ůvodní obrázek.

Dnes jsme však také připomněli důsledky změn z listopadu 1989 - akcemi připomínajícími krizi základních sociálních jistot obyčejných lidí, kteří si o svém vlastním bydlení mohou od roku 1989 jen nechat zdát.

 

Video: 

Fotogalerie

Hlávkova kolej
Uctění památky Otakara Runy, komunisty padlého v boji proti německým fašistům
Autor: 
KV KSČM Praha
Zdroj: 
KV KSČM Praha