Nezapomínáme!

14. 5. 2020
pražské povstání, ksčm, komunismus, komunisté, 2. světová válka, most barikádníků

Památku bojovníků Pražského povstání včera uctili na tradiční, i když vzhledem k nouzovému stavu komornější, akci komunisté z Prahy 7. K pamětní desce v místech, kde stál most Barikádníků, položila květiny za KV KSČM Praha také jeho předsedkyně Marta Semelová. "V dnešní době, kdy se někteří politici snaží vyvinit Německo z rozpoutání druhé světové války, je velmi důležité připomínat její skutečné příčiny a hrdiny protifašistického boje," řekla předsedkyně OV KSČM Praha 7 Miroslava Moučková.

foto_video_osvobozeni_olsany_2020_vypis.jpg

marta_olsany_vypis_video.jpg

Video ze soboty 9. května 2020, kdy se navzdory COVID-19 i všem Novotným,

Kolářům a Hřibům přišli občané Prahy poklonit k hrobům osvoboditelů města,

vojáků Rudé armády.

Vyjádření předsedkyně Krajského výboru KSČM Praha Marty Semelové

k 75. výročí osvobození Prahy Rudou armádou.

kobylisy_3.jpg

U příležitosti 75. výročí konce 2. světové války uspořádal OV KSČM Praha 8 pietní shromáždění na Kobyliské střelnici. Na tomto místě totiž nacisté jako odvetu za atentát na Heydricha popravili během 35 dní 546 osob. (Mezi nimi byla i řada dětí, premiér Alois Eliáš či spisovatel Vladislav Vančura.) Tyto oběti přišla uctít i poslankyně EP Kateřina Konečná.

Přestože tato akce nebyla organizována jako manifestace, sešli jsme se v počtu cca dvaceti lidí. OV pro účastníky pietní akce připravil rudé karafiáty, aby každý, kdo přišel, mohl oběti fašistického běsnění uctít položením květů. V současné době, kdy dochází k masivnímu překrucování  dějin politickými demagogy, podporovanými sdělovacími prostředky, je naší povinností zabránit nejen hanobení  květnových dnů roku 1945, ale celé historie . Na pamětních deskách v Kobylisích je m.j. i 15 jmen zavražděných mladých , skoro dětí,  lidí do 19 let. Celá jedna školní třída...

Byly vyvražděny celé rodiny, např. šest členů rodiny Vosmíkovy. Poslední poprava proběhla 7. května 1945, kdy ještě byli zavražděni tři vlastenci. Šestého květny esesáci na Pankráci zavraždili v domě č. 255 v dnešní ulici Obětí 6. května 37 lidí, z toho 10 dětí od 6 do 15 let, 13 žen, z toho byly dvě těhotné. Ve vedlejším domě bestiálně zavraždili dalších 16 lidí, z toho 6 dětí. Čtrnáctileté dívce vypíchli za živa oči.... To musí být memento pro všechny. Co vy na to, primátore Hřibe, starosto Koláři a Novotný?  Víte o tom vůbec?

Byli jsme potěšeni, že se na Kobyliskou střelnici dostavila i s. Konečná. Po vzpomínce na oběti, přednesenou s Kopalem a s. Konečnou, byly k památníku položeny květiny. Soudružka Konečná rovněž položila k památníku svou kytici.

100_6058_1.jpg

Cimicka_1.jpgPo ukončení vzpomínkové akce v Kobylisích jsme navštívili dalších pět památníků. Kytice OV jsme položili u památníku při vstupu do Čimického háje.

Následně i u památníku na straně Prahy 8.Pamatnik_Praha_8.jpg

praha_4_1.jpgPoložením květin uctili padlé za svobodu a mír v období 2. světové války představitelé OV KSČM Praha 4 v čele s předsedkyní OV Alenou Kovalovou. Za KV KSČM Praha se účastnila Marta Semelová.

praha_4_2.jpg

Kobyliská střelnice - připomínka obětí Heydrichiády
Kobyliská střelnice - Kateřina Konečná, europoslankyně za KSČM spolu s V. Kopalem, předsedou OV KSČM Praha 8
Soudruzi z Prahy 8 u památníku u mostu Barikádníků