AltInfo 01. 09. 2016

2. 9. 2016

Konečná (KSČM) premiérovi: TTIP je politicky mrtvá, odmítněte i tu druhou... Otevřený dopis premiérovi ČR. Vážený pane premiére, již za méně než tři týdny se sejde summit Evropské unie v Bratislavě. Jedním z témat, které se zde bude diskutovat, je postoj ke smlouvám CETA a TTIP. Obě dvě smlouvy čelí ze strany evropské i české veřejnosti kritice za posilování moci nadnárodních korporací, ohrožení ochrany spotřebitelů a zaměstnanců. V posledních dnech došlo k zásadnímu posunu. Smlouvu TTIP odmítli postupně jak německý vicekancléř a předseda Vaší sesterské SPD Sigmar Gabriel, tak ústy státního tajemníka pro zahraniční obchod Matthiase Fekla francouzská vláda. Ta dokonce požaduje okamžité zastavení jednání. Zatímco TTIP je politicky mrtvá, smlouva CETA je připravena k ratifikaci. Tato smlouva se však řídí stejnou zastaralou a nefunkční logikou liberalizace všeho a všude. Smlouvy TTIP a CETA jsou produktem neoliberalismu, který je podle nositele Nobelovy ceny za ekonomii Josepha Stiglitze naprostým selháním. Vážený pane premiére, vyzývám Vás, abyste v zájmu občanů ČR a EU přidal hlas české vlády k těm, které odmítají neoliberalismus a na něm založené vytváření zahraničního obchodu. Odmítněte na summitu EU v Bratislavě smlouvy TTIP i CETA.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Konecna-KSCM-pr...

 

K analýze odposlechů a záznamů telekomunikačního provozu. Ministr vnitra Milan Chovanec předkládá k projednání Vládě ČR zprávu „Analýza odposlechů a záznamů telekomunikačního provozu a sledování osob a věcí dle trestního řádu a rušení provozu elektronických komunikací Policií ČR za rok 2015“. Po jejím prostudování mám za to, že hlavním cílem předložené Analýzy není ani tak poskytnutí objektivních informací jako zahlcení informacemi a daty, kterým drtivá většina uživatelů nemůže rozumět a nemůže je nijak ověřit. To může být také vnímáno jak snaha o zamlžení důležitých skutečností.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/sloupky/k-analyze-odposlechu-a-za...

 

Odhalení: Andrej Babiš dává peníze muslimům. Nahlédněte. Na zajímavé částky na transparentním účtu Muslimské obce v Praze poukázala na svém facebookovém profilu iniciativa Islám v ČR nechceme. „Konečně víme, kolik platí Babišova Mlékárna Hlinsko a EMCO za halal certifikáty pravděpodobně ročně: 30 tisíc každý,“ poznamenala iniciativa s poukazem na účet. A tohle je prý "náboženství". Abyste mohli islámským pacientům vůbec prodávat své výrobky, musíte automaticky a povinně financovat dawah (šíření islámu) a džihád (to samé) - přímo muslimským obcím.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Odhaleni-Andrej-Babis-dava-...

 

V Česku hrozí útok džihádistů, varuje jasně BIS. A nejen to. Bezpečnostní informační služba ve výroční zprávě za rok 2015 důrazně varuje, že i v Česku je třeba počítat s potenciální hrozbou teroristického útoku ze strany islámských radikálů. To však není jediná hrozba. Velmi bychom se měli mít na pozoru před neutuchající činností ruských a čínských špionů na našem území.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/V-Cesku-hrozi-utok-dzihadis...

 

BIS: Vše při starém, nejvíce špionů na území Česka mají stále Rusové. V Česku loni nejvýznamněji působily zpravodajské služby Ruska a Číny. Čínské zájmy se soustředily na rozšiřování vlivu v české politice a ekonomice. Rusko loni vedlo hlavně informační válku související s ukrajinskou a syrskou krizí, zpravodajci také vyvíjeli úsilí dostat se k dotacím prostřednictvím nastrčených osob. Uvedla to Bezpečnostní informační služba (BIS), která dnes zveřejnila výroční zprávu o činnosti za rok 2015.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/BIS-Vse-pri-starem-nejvice-...

 

Teď se láme chleba. On ČSSD potopí, vykoupe a zničí, přináší zkušený pozorovatel novinky o hře Babiše i o Zemanovi. POLITOLOGOVÉ. Teď je podle politického komentátora Bohumila Pečinky poslední šance, která se nebude v dalších pěti letech opakovat, jak zabránit nekontrolovatelné rozpínavosti Andreje Babiše. „Pokud ji sociální demokraté a jejich vyjednavači promarní, definitivně si tak vytvoří svého hrobaře, který je potopí, vykoupe a zničí,“ prohlásil. Tou šancí míní Pečinka novelu zákona o střetu zájmů, jehož součástí je ustanovení, které členům vlády do budoucna zakazuje zároveň ovládat obchodní korporace a vlastnit média. „Jestli ČSSD s ostatními zpřísnění podpoří, nikdo nemůže říci, že si nebezpečí střetu zájmu Andreje Babiše neuvědomuje, že nic nedělá a že něco způsobila. Tam se bude lámat chleba. Nejsou podstatná vyřčená slova, ale ta tištěná ve Sbírce zákonů,“ řekl ParlamentnímListům.cz známý novinář. Klíčové pro budoucnost politické kultury bude podle komentátora právě hlasování o střetu zájmů. „Z toho, v jaké podobě projde, jestli projdou návrhy poslanců sociální demokracie Jana Chvojky a TOP 09 Martina Plíška, ozřejmí, jaký je skutečný názor a skutečný postoj sociální demokracie. Z toho můžeme odvodit, jak se bude politika v Česku dál vyvíjet, jak budou nastaveny parametry střetu zájmů,“ je přesvědčen.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Ted-se-lame-chleba-On-...

 

Babiš zchudl. O kolik? Majitel MF Dnes, Lidových novin a dalších médií Andrej Babiš (ANO) musí řešit další problém. Jeho mediální impérium možná už nebude vydělávat tolik, co dřív. TOP 09 Miroslava Kalouska odřekla předvolební placenou inzerci v Babišových médiích. Tentýž krok učinili i Babišovi koaliční partneři – sociální demokraté a lidovci.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Babis-zchudl-O-kolik-451603

 

Kandidátka do Senátu Koudelová: Z příjmů za prodej státního majetku jsme mohli žít dodnes. Vláda je ve zvyšování minimální mzdy slabá. Hrozně podléhá nepravdivým argumentům podnikatelských svazů. Jakou výši minimální mzdy by považovala Mária Koudelová (KSČM) za adekvátní? Jak docílit toho, aby na průměrný plat dosáhlo co nejvíce pracujících a nedocházelo ke zneužívání sociálních dávek? Nejen nad tím se zamýšlí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Vyjádřila se ale také k řadě regionálním problémů a představila nám své plány. To je oblíbený argument všech zaměstnavatelů. Já se po těch letech tomuto argumentu jen směji, když slyším jejich hořekování, jak je zvyšování minimální mzdy pro ně likvidační. Vláda je ve zvyšování minimální mzdy slabá. Hrozně podléhá nepravdivým argumentům podnikatelských svazů. Ještě jsem neslyšela, že by nějaký podnik zkrachoval kvůli zvýšení minimální mzdy. Žádný podnik by neměl zkrachovat, když se mu o několik málo tisíc maximálně několik málo desítek tisíc korun měsíčně zvýší mzdové náklady. Pokud takový podnik zkrachuje, tak to není kvůli zvýšení mzdových nákladů, ale kvůli špatnému managementu nebo špatnému řízení firmy. Dalším důvodem, proč je průměrná mzda tak vysoká, jsou ohromné mzdy manažerů, bankéřů, makléřů a různých spekulantů. Chápu, že skutečně pracovitý manažer pracuje někdy i 16 hodin denně. Já se ale ptám, co z toho života po tom má on i jeho rodina a jestli je skutečně nutné se takhle hnát za pracovními výsledky. Je fakt, že vrcholový manažer nadnárodního koncernu vydělává měsíčně 200 000, 300 000 Kč i více. Je to ale skutečně nutné? Takže, aby se konečně ty dvě třetiny zaměstnanců k průměrné mzdě alespoň přiblížily, jsou zapotřebí tři věci. Zlepšit vyjednávací podmínky zaměstnanců a odborů se zaměstnavateli o výši mezd, snížit mzdy vrcholovým manažerům a zároveň jim snížit zdrcující požadavky na pracovní výsledky.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Kandidatka-do-Senatu-Koud...

 

Nekl (KSČM): Sobotka chystá integraci uprchlíků, které přitom údajně ČR nebude přijímat. Stát plánuje dát na integraci 6 000 uprchlíků přes půl miliardy korun. Jedná se o další důvod, proč být ostražitý vůči výrokům premiéra Bohuslava Sobotky, který v otázce imigrační krize neustále lavíruje. Ví, že český občan je v naprosté většině proti vytváření islámské komunity na našem území, s ohledem na negativní zkušenosti jiných států Evropy. Problémem je, že na jednu stranu občas opatrně něco řekne proti imigračním kvótám, ale reálně se chystá dělat opak. Bohužel má v tomto nejméně čitelný postoj v rámci států V4, tedy nás, Maďarska, Slovenska a Polska. Setkání s Angelou Merkelovou bylo navíc humorné. Co si doopravdy s Bohuslavem Sobotkou povídali, se asi nikdy nedozvíme, nicméně po svém návratu kancléřka stroze oznámila, že se na přerozdělování migrantů musíme také podílet. Český premiér nereagoval. Trpně mlčí a čeká, co z toho bude. Jeho reakce mohla být jednoduchá: Vy jste je pozvala, paní kancléřko, tudíž Vy nesete odpovědnost. Jednat s Vámi budeme, až se na stole objeví dokument, který zahrnuje ochranu vnější hranice EU a funkční opatření proti dalším přílivům migrantů. Půl miliardy, jež Sobotka chystá na integraci, kterou prý snad nebudeme muset postupovat, je tedy opak toho, co si přejí naši občané. Takto vysoké finanční prostředky mohou být využity ve prospěch našich měst a obcí, tedy lidí, kteří této vládě pod vedením Bohuslava Sobotky dali v parlamentních volbách svůj hlas. Věřme, že v nadcházejících krajských a senátních volbách budeme pečlivě zvažovat, který politik má stejný názor jako my, či zda se opět nejedná pouze o plané sliby.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Nekl-KSCM-Sobot...

 

Kdy přepadnout Rusko? Generál Blaško pověděl vtip, který moc nepobaví generála Pavla. ROZHOVOR. Pokud je cílem současného mezinárodního leteckého cvičení Ample Strike 2016 provokovat potenciálního protivníka, tak to není v pořádku, a je to naopak v přímém rozporu s deklarovaným charakterem Severoatlantické aliance. Generálmajor v záloze Hynek Blaško se pro Parlamentní listy vyjádřil k mnoha ožehavým otázkám současnosti a navíc dal k dobrému vtip o napadení Ruska. Výzva může mít dva důvody. Ten první může být, že je situace uvnitř státu v důsledku migrace již tak napjatá, že hrozí zhroucení zásobování a možné akce obyvatelstva vůči migrantům. Ten druhý důvod může být, že plánování konfliktu s Ruskem je již tak daleko, že je nutné obyvatelstvo vyzvat, aby se zaopatřilo pro případ války. Snad by mohl připadat v úvahu třetí důvod, kterým je vyvolání strachu u mas, a tím pádem jejich snadnější ovladatelnost a odvedení pozornosti od palčivých problémů současnosti.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Kdy-prepadnout-Rusko-Gene...

 

Po červencovém propadu se aktivita průmyslu v srpnu stabilizovala. PMI průmyslové aktivity v České republice zaznamenal za srpen zlepšení na 50,1 bodu z červencových 49,3 bodu. V červenci tak aktivita v českém průmyslovém sektoru poprvé od dubna 2013 poklesla. Srpen znamenal stabilizaci, další zhoršení již nepozorujeme. Na straně druhé je ale patrné, že období posledních tří let, které se vyznačovalo silným tempem růstu průmyslové výroby, se pomalu blíží ke konci, uvedl Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/byznys/po-cervencovem-prop...

 

Podemos odmítá odstranění Rousseffové: Byl to puč! Strana Podemos vyzvala španělskou vládou neuznat rezignaci brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové, a proces impeachmentu označila za státní „převrat". „Podemos vyzývá španělskou vládu, aby neuznala nezákonnou vládu Brazílie v důsledku odstoupení prezidentky Dilmy,“ cituje prohlášení strany agentura RIA Novosti. Podemos vyzývá španělské orgány, aby „nezapomínaly na demokracii, která by měla být základním principem zahraniční politiky". „Je třeba respektovat vůli lidu a jediný demokratický postup změny mandátu (prezidenta) je vítězství u volebních uren," uvádí se v prohlášení

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/podemos-odmita-od...

 

Kreml chladně reagoval na Steinmeierovy podmínky k návratu do G 8. Moskva naprosto spokojena formátem G20, který plně odráží rovnováhu sil a dává Rusku maximální možnosti pro realizaci jejich potenciálu, prohlásil prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov. Předtím německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier vyzval k návratu Ruska do G8 v případě pokroku v Syrii a na Donbasu. Podle něj zejména konflikt v Sýrii a na Ukrajině ukazují, že je v zájmu „osmičky" „nevyloučit Rusko z úzkého formátu jednání největších ekonomik na světě“. Ovšem v podtextu to znělo jako ultimativní požadavek podřízení se Moskvy západním požadavkům a Rusko bude odměněno židlí u G8. „Pokud jde o „osmičkovou“ problematiku, tak je nejdůležitější, že Moskva je uspokojena formátem „dvacítky", který umožňuje získat nejúplnější vhled do procesů předních ekonomik světa. Odráží rovnováhu sil a umožňuje Rusku ve větší míře zpřístupnit jeho potenciál v tomto formátu," uvedl Peskov řekl v reakci na žádost ze strany novinářů, aby se vyjádřil k prohlášení německého ministra zahraničí Frank-Walter Steinmeiera.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/kreml-chladne-rea...

 

Handelsblatt: Srdce Merkelové bije pro USA, otrocky a poslušně. Srdce  Angely Merkelová bije pro USA, takže od té doby, co začala ukrajinská krize, ostře kritizuje politiku Kremlu a snaží se ho ovlivňovat, aniž by si uvědomila, že to dělat nemusí. V článku nazvaném „Jak Merkelová ztratila dědictví Německa" Dittburner připomíná, jak se SRN zotavila a vyvinula po „národní katastrofě“ v roce 1945. Oceňuje příspěvek prvního spolkového kancléře Konrada Adenauera, kterému se podle Dittburnera podařilo „posílit nový stát uvnitř země i v zahraničí". První nástupci Adenauera věnovali pozornost této lekci - zejména Willy Brandt, který dosáhl smíření s východní Evropou, která byla tak těžce poškozen nacistickým Německem, a Helmut Kohl, který namísto toho, aby „hrál roli silného muže," projednával všechny důležité otázky s menšími státy kontinentu. „Kvůli tomu se Německo stalo silným,“ konstatoval politolog. „Ale poté, po sjednocení Německa, přišla arogance," zdůraznil. Zdůraznil, že za Angely Merkelové ztratilo Německo to nejdůležitější, co dorazilo do Německa po roce 1945 - odmítnutí militarismu.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/handelsblatt-srdc...

 

Clintonová: USA jsou „poslední nejlepší nadějí na Zemi"! Kandidátka na amerického prezidenta z Demokratické strany, Hillary Clintonová, trvá na tezi o americké výlučnosti. Jak uvedl časopis The Time, Clintonová 31. srpna před voliči v Cincinnati prohlásila, že věří, že Spojené státy jsou „poslední nejlepší nadějí na Zemi" a „nepostradatelným národem". Zároveň zkritizovala svého soka, Donalda Trumpa, který si dovolil pochybovat. Ve svém projevu před voliči v Cincinnati, prezidentská kandidátka Demokratické strany Spojených států Hillary Clintonová pokárala svého soupeře Donalda Trumpa za to, že nepovažuje Ameriku za „výjimečný národ", napsal Time. Trump, podle jejích slov jasně uvedl, že „myšlenka americké výlučnosti uráží zbytek světa".

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/clintonova-usa-js...

 

Zbyněk Fiala: Clintonová chce Trumpa rozhodit. Hillary Clintonová vytvořila štáb ze společenských vědců a politologických guru, jejichž hlavním úkolem je najít triky, které v první společné televizní debatě na konci září jejího protivníka Donalda Trumpa dokonale rozhodí. Musí strnout, zrudnout, ztratit kontrolu. Musí se vyprovokovat, aby plácnul nějakou blbost, kterou pak na něj budou lepit po zbytek kampaně, píše Zbyněk Fiala, bývalý dlouholetý šéfredaktor Ekonomu na portálu vasevec.cz.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/zbynek-fiala-clin...

 

Die Welt: „Puč" proti Angele Merkelové je v plném proudu! V Německu je v plném proudu pokus o převrat proti kancléřce Angele Merkelové, třebaže k němu dochází bez povšimnutí, píše Die Welt. „Vypadá to, že západ slunce Merkelové, který se předpověděl před několika měsíci, se pomalu začíná projevovat," napsal autor materiálů Henryk M.Broder. Podle něj to není proto, že by Horst Seehofer, šéf Křesťansko-sociální unie (CSU), sesterské strany Angely Merkelové Křesťanské a demokratické unie (CDU) „podřezával její trůn", ani ne za „dosažení prahu integrace", o kterém hovoří vicekancléř Sigmar Gabriel. Ostatně Gabriel, který stojí v čele Sociálnědemokratické strany Německa (SPD), se nezmiňuje o úloze vlastní strany v migrační krizi. Důvodem také není to, že by spolková kancléřka, jak se zdá, začala konečně chápat hranice vlastních možností. „Vše je mnohem jednodušší. Je v plném proudu puč proti Merkelové. I když to tak na první pohled nevypadá," tvrdí Broder.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/die-welt-puc-prot...

 

Příbuzní obětí MH17 požadují zveřejnění radarových dat. Příbuzní obětí sestřeleného letadla MH17 nad Ukrajinou se obrátili na šéfku diplomacie EU Federicu Mogheriniovou o pomoc při získávání informací o havárii, uvedlo vydání Dutch News. Podle publikace, příbuzní obětí napsali dopis, v němž požádali Mogheriniovou najít chybějící data ze satelitů a radarů, vyvinout tlak na orgány Ukrajiny, USA a Ruska, neboť, podle jejich názoru, nebyly předloženy „veškeré relevantní informace ke katastrofě".

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/pribuzni-obeti-mh17...

 

Evropská inflace stále nechce zrychlit, ECB bude muset konat. I když ekonomika eurozóny neroste žádným zázračným tempem, přeci jen se hospodářský vzestup drží již tři roky. To je dostatečně dlouhá doba na to, aby se zlepšovala i situace na trhu práce. Vysoká nezaměstnanost, zejména ohrožených skupin jako jsou mladiství, ohrožuje sociální smír v mnoha evropských zemích, zejména těch na jihu. Aktuálně míza nezaměstnanosti v eurozóně již čtyři měsíce stagnuje na 10,1%. Oproti více než 12 procentům zaznamenaných v polovině roku 2013 se jedná o významné zlepšení, které je na ochotě evropských domácností utrácet vidět, sdělil Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/byznys/evropska-inflace-st...

 

Tomský: Americký zásah po 11. září byl kapitální omyl. Džihádismus se obrodil za pilného přispění Ameriky. Rusko přispívá k rozvratu a další vlně uprchlíků. Clintonová bude možná lepší než Trump. 15 LET OD 11. ZÁŘÍ. Politolog a nakladatel Alexander Tomský míní, že americký zásah na Blízkém východě byl kapitální omyl a přispěl k destabilizaci celého regionu. Demokracie je dle něj pravděpodobně s islámem neslučitelná. Islámský stát jistě nakonec prohraje, ale nahradí jej Al-Nusra. Dnes už je naprosto zřejmé, že americký zásah na Blízkém východě byl kapitální omyl a přispěl k destabilizaci celého regionu. Rozvrat má ale mnohem hlubší příčiny. Henry Kissinger už ve svých pamětech (1979, 1982) mluví o renesanci islámu a islamismu (Korán neuznává světskou vládu a zákony), o ztrátě legitimity diktátorských hospodářsky neúspěšných sekulárních režimů. Džihádismus se obrodil v afghánské partyzánské válce se Sovětským svazem za pilného přispění Ameriky. A nezapomínejme ani na  demografickou explozi a tragickou nezaměstnanost mladíků někdy i kvalifikovaných… Viděl jsem sám hesla na univerzitě v Káhiře 80. let: Islám je řešení. Američané byli v šoku. Největší (a zároveň symbolicky významný) útok na území Spojených států od japonského útoku na flotilu v Pearl Harbor. Konzervativní vláda supervelmoci reagovala kovbojsky a zbrkle, akce byla trestnou výpravou a po likvidaci Al-Káidy v Afghánistánu se měly USA stáhnout. Jak by mohli porazit Tálibán, když neovládají území v Pakistánu? Po bitvě je ovšem každý generálem.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Tomsky-Americky-zasah-po-...

 

Dánská vláda prý chce, aby země byla zcela bílá. Aktivista Naqeeb Khan z organizace Green Card Association tvrdě kritizuje dánskou vládu za její protiuprchlická opatření. Vrhá tím prý na celou zemi špatné světlo a chová se vůči uprchlíkům velmi nespravedlivě.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Danska-vlada-pry-chce-aby-z...

 

Na německých plovárnách bylo opět „živo“. Odnesly to malé holky. Německá kancléřka Angela Merkelová je stále přesvědčena, že její země integraci více než jednoho milionu uprchlíků „zvládne“. Jak se ovšem až příliš často ukazuje, mnozí uprchlíci to očividně nezvládají. Zejména, když se nacházejí na veřejných plovárnách.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Na-nemeckych-plovarnach-byl...

 

Autor: 
Ideologické oddělení ÚV KSČM