Památce studentských hrdinů z podzimu 1939

19. 11. 2019
Petra Prokšanová, ksčm, 17. listopad 1939

V neděli se před Hlávkovou kolejí poklonili všem českým vysokoškolským studentům perzekvovaným v době protektorátu také komunisté, a též tradičně. Pietní akci pořádal KV KSČM Praha, účastnil se mj. místopředseda ÚV poslanec Stanislav Grospič. Komunisté připojili k četným květinovým darům, jež spočinuly před kolejí, svou kytici rudých květů.

Onou svobodou, za kterou bojovali a padli Jan Opletal či dělník Václav Sedláček a další, není to, co se u nás vytvořilo po listopadu 1989, řekla v úvodu předsedkyně KV Marta Semelová. Posledních 30 let je svobodou pro ty, kteří rozkradli republiku, vyvádějí každoročně stovky miliard do zahraničí, rozbili Československo, zatáhli zemi do NATO… "To je karikatura svobody," zdůraznila.

Na pokřivený pohled na čs. dějiny poukázala v projevu místopředsedkyně pražské komise mládeže KSČM Petra Prokšanová. Zájmy mladých lidí jsou odváděny ke konzumu. Nezřídka se dějiny osvobození Československa scvrkávají jen na generála Pattona, uvedla. Sedmnáctý listopad měl být pravicovými vládami vymazán z historie coby MDS – jediný mezinárodní svátek, jenž má kořeny v naší historii. "Nesmíme mlčet, když na soudobé Ukrajině jsou stavěny na piedestal zrůdy jako Bandera," rozšířila antifašistický odkaz na současnou Evropu.

Symbolicky akci ukončil student, člen Komunistického svazu mládeže Adam Nainar. Protinacistickou demonstraci 28. října 1939 vnímá jako počátek antifašistického povstání u nás. Odkaz Mezinárodního dne studentstva – boj za mír, svobodu, za všestranná lidská práva, sociální spravedlnost, dostupné vzdělání, proti válkám… – byl od roku 1945 vložen do vínku Světové federace demokratické mládeže. Právě KSM je jediným spolkem mladých lidí z České republiky zapojeným do této mezinárodní organizace, jež je poradním orgánem OSN, připomněl. Mladý řečník vyjádřil podporu všem mládežnickým organizacím, které usilují o bezplatné a dostupné vzdělání mládeže.

Fotogalerie

Marta Semelová, předsedkyně KV Praha a Petra Prokšanová, předsedkyně Komise mládeže KSČM
Autor: 
KV KSČM Praha
Zdroj: 
KV KSČM Praha