M. Vostrá: Nejen Praha byla zděšena

22. 8. 2016

Některé nápady „politiků“ podle mého názoru přesahují únosnou mez. Možná by i povolování různých demonstrací mělo být pečlivěji zkoumáno ze strany úřadů. O víkendu se konala akce Martina Konvičky (IMK), jejíž účastníci tento happening řádně nahlásili na Magistrátu hlavního města Prahy, jako divadelní představení s názvem Okupanti obsazují Prahu a podali i upřesnění, že půjde o simulaci napadení armádou tzv. Islámského státu.

Stalo se však něco, co mohli úředníci předpokládat. Lidé, a to jak naši, tak zahraniční turisté, nepochopili, že se jedná o „divadelní představení“, v hrůze a při vědomí, co se dnes děje v okolních státech, začali utíkat, hledat úkryt a vzniklá panika začala ohrožovat životy návštěvníků Prahy. Nakonec policie za přítomnosti úředníka magistrátu tuto „povedenou“ aktivitu ukončila.

Konvička argumentuje tím, že chtěl pouze ukázat, jak by to i u nás mohlo dopadnout. Mám za to, že žijeme ve svobodném státě, kde každý má právo na svobodné vyjadřování. Je však překvapující, že takováto akce může být povolena a nikdo nepředpokládá, že se vší pravděpodobností v návaznosti na současné světové dění může způsobit nejen paniku, ale i neštěstí. A pokud Konvička nelže a magistrát byl skutečně, včetně scénáře, detailně informován, je třeba se ptát, zdali příslušní pracovníci opravdu pečlivě tento scénář pročetli a zda nebylo rozumné tuto akci zakázat.

Máme vlastně štěstí, že nedošlo k poškození zdraví občanů. Policie naštěstí včas zasáhla a toto hrozivé divadlo ukončila. Věřme, že bude poučením pro příště, aby takovéto „umělecké“ happeningové akce byly pečlivě zvažovány i s možnými dopady na veřejnost. Jinak totiž vyděšení lidé mohou tyto rádoby vtipné výstupy považovat za skutečnost. A to jistě nikdo nechceme.

Autor: 
Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM