J. Čunátová: Proč ne nájemníkům?

15. 8. 2016

Rozhodnutí společnosti ČEZ prodat byty na pražské Písnici, nahání hrůzu. Systém „Bakala“, který evidentně poškodil nájemníky, přece nikdo nechce opakovat, a tak proč ho znova použít? Není pochyb o tom, že společnost ČEZ jako nejvýznamější energetický podnik naší země má jiné poslání než spravovat bytový fond, ale neznám důvod, proč byty nebyly rovnou nabídnuty nájemníkům, když u nich o koupi bytu bude největší zájem. Navržený způsob prodeje je jistě pro ČEZ nejjednodušší, ale vůči bydlícím, zejména těm, kteří dál pracují pro majitele domů a bytů nepochopitelný. Prohlášení společnosti ČEZ, že chce být správným hospodářem, působí spíše jako výsměch takovým současným nájemcům.

Jsem zastupitelkou a předsedkyní kontrolního výboru Zastupitelstva MČ Prahy 10 a rozhodně mi není jedno, kdo byty jak na Písnici, tak v Praze 10 získá do vlastnictví. Kandiduji sice do Senátu za volební obvod Prahy 11, ale to neznamená, že zůstanu lhostejná k potřebám našich občanů. Jsem připravena požádat MČ Prahy 10 o možnost odkoupení těch bytů, které se nalézají v oblasti Vršovic a jsou tedy na území, jež spravuje obec. V Praze 12, která má převážnou část bytového fondu na svém území, v současné době nezbývá jiná možnost, než také uvažovat o tom, zda za odhadní cenu dle posudku, který si dá vypracovat, bude ochotna vejít v jednání se společností ČEZ, a tak zajistit spokojené bydlení občanů Písnice. Společnost ČEZ považuji za „naši českou firmu“, která umí unést velkou odpovědost.

A tak se současně ptám sama sebe, kdo tuto „čertovinu“ s prodejem bytů této společnosti asi poradil? Je na to jistě snadná odpověď. Třeba ten, kdo radil s privatizací bytového majetku různým firmám.

Jana Čunátová, zastupitelka Prahy 10 (KSČM)
Mediální úsek ÚV KSČM