V. Filip: Bohulibý projekt nahradily řetězy

3. 8. 2016

S velkou slávou se zúčastnila primátorka Adriana Krnáčová oslavy na Malostranském náměstí, ze kterého zmizelo parkoviště. Prý se jedná o kultivaci náměstí a nezůstane jen u tohoto. Primátorka posnídala s veřejností a symbolicky tak odstartovala tuto proměnu. Náměstí přestalo sloužit nenáviděným automobilům, ale bude vstřícné k lidem. Do nadcházející rekonstrukce umístili představitelé radnice na náměstí židle a stolky a měly by se tu pořádat jednorázové akce. Náměstí dokonce dostalo koordinátora.

Dalo by se říct, že tento nápad se příliš nepovedl. Když se ráno podíváte na toto historické náměstí, zjistíte, že židle i stoly jsou přikurtovány řetězy, aby je nikdo neukradl. Toto zajištění rozhodně nepřidá na kráse ani Malostranskému náměstí ani Praze. Turisté nechápavě kroutí hlavou a místní se ptají, zdali by nebylo rozumnější stoly a židle na noc uklidit, nežli takhle deklasovat historický kout Prahy.

Možná si primátorka Krnáčová představovala vše jinak. Vzhledem k tomu, že při své funkci používá veškerých výhod, rozhodně ji netrápí, kde zaparkovat. Lidé, kteří do Prahy přijedou z různých koutů naší republiky či ze zahraničí, však v plné sezóně tento problém značně vnímají. Praha je vyhledávaným centrem turismu a všude ve světě bývá pravidlem, že města se snaží svým návštěvníkům po všech stránkách vyhovět. Vždyť přece přinášejí peníze a nesou slávu města do jiných koutů Evropy a světa.

Krnáčová neměla nikdy daleko obvinit poslance z toho, že právě oni využívají ve velké míře toto parkoviště. Možná by bylo dobré jí připomenout vzletná slova při jeho slavnostním otevření a oproštění od aut. Mnozí z nás totiž marně hledají zajímavé akce či výstavy. Místo vstřícnosti k turistům pouze deklarujeme obavu ze zlodějů.

Autor: 
JUDr. Vojtěch Filip, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR a předseda ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM