Nenechme to tak!

11. 1. 2019
Žluté vesty, demonstrace, zdražování

Rozhovor Haló novin s Martou Semelovou, předsedkyní Krajského výboru KSČM Praha.

Nový rok přinesl další zdražení. Premiér Andrej Babiš prezentuje různá sociální opatření, nová od 1. ledna 2019, která jsou chvályhodná, například nezanedbatelný růst průměrných penzí. Jenže zvýšený příjem u mnohých domácností bude současně odčerpán na zvýšené výdaje. Co tomu říkáte?

Máte naprostou pravdu. Na jedné straně se přidá pár stovek, na straně druhé o ně hned zase přijdou, respektive přijdou o víc. Vždyť kam se podíváte, tam se zdražuje. Potraviny, hygienické potřeby, léky, náklady na bydlení, prostě věci, bez kterých se člověk neobejde. Zvýšení cen energií, tepla a vody od nového roku bude stát domácnosti další výdaje. Např. čtyřčlennou domácnost to přijde na zhruba 1 300 korun ročně navíc. A co je podstatné, obrovsky narůstá nerovnost mezi lidmi. Jedni berou stamiliony měsíčně, druzí nemají na školní obědy pro svoje děti a na základní životní potřeby vůbec. A nejde jen o samoživitelky nebo důchodce. Týká se i těch, kdo pracují, ale pobírají minimální mzdu nebo nízký plat. Člověk pracuje, má pravidelný příjem, ale přitom má existenční problémy a zápasí s nedostatkem. Pro tento stav se vžil nový termín „pracující chudoba“ a týká se stovek tisíc našich občanů. Jde o okrádání těch, co pracují, pro pohádkové zisky bohatých.

Proti zdražování připravujete na sobotu 26. ledna demonstraci. Kdy a kde? Kdo je pořadatelem?

Demonstraci „Společně proti zdražování“ pořádá KV KSČM Praha s podporou dalších organizací (KSM, OS ČMS, LKŽ, SpaS ad.) a uskuteční se v sobotu 26. ledna ve 14 hodin na Václavském náměstí („u koně“) v Praze. Chceme upozornit hlavně na neskutečné zdražování nákladů na bydlení, které teď od 1. ledna nabírá na obrátkách. Ceny bytů, nájmy, zdražování cen vody, plynu, elektřiny…jak to mají ti lidé utáhnout? Už teď má nějakou exekuci přes 850 tisíc lidí, to je 9,7 % obyvatel ČR, mezi nimi rodiny s dětmi, důchodci. To mají skončit na ulici nebo v ubytovnách, kde z jejich situace budou těžit kšeftaři s chudobou? Ráda bych ještě dodala, že počítáme s tím, že to nebude jediná demonstrace proti zdražování. Chceme na ni navázat v dalších měsících, kdy to na lidi přímo dopadne, dalšími akcemi v ulicích. - Předpokládám, že oslovíte i další subjekty, strany a spolky, jejichž příznivci mohou demonstraci podpořit...jaké? Samozřejmě. I proto ji pořádáme pod názvem „Společně proti zdražování“. Jak už jsem uvedla, podpořily nás různé levicové organizace. Mimo těch, které jsem zmínila, jsme oslovili i Levou perspektivu, KSČ, SDS, SON, Seniory ČR, Radu seniorů ad. Naši akci prezentujeme na sociálních sítích, zajímají se o ni i některá média. Chtěla bych touto formou pozvat co nejvíce lidí, protože bydlení musí být jedním ze základních lidských práv a je potřeba to dát hlasitě vědět.

Bude k dispozici petice?

Ano. Občané budou moci podepisovat petici za dostupné a kvalitní bydlení, čímž navazujeme na petiční akci před volbami. Požadujeme v ní vytvoření systému dostupného bydlení, výstavbu obecních a družstevních bytů a domovů pro seniory, přidělování bytů podle potřeby a ne metodou, kdo dá víc, zastropování nájmů a regulaci nákladů na bydlení. Loni vzrostlo nájemné, vodné a stočné, ceny elektřiny a teplé vody. V Praze vedl naprostý nedostatek dostupného bydlení a poptávka vysoce překračující nabídku k meziročnímu zvýšení cen pražských bytů o 11 % , v roce 2017 činil meziroční nárůst 19 procent.

V některých médiích již akci udělali reklamu, když uvedli, že do ulic "vyjdou žluté vesty". Jak to tedy je?

Je to tak, jak jste uvedla. Do ulic půjdeme ve žlutých vestách a vyjádříme tak solidaritu s oprávněnými levicovými požadavky sociálního hnutí ve Francii, s požadavky, které přesahují hranice země. Tuto podporu ostatně ve svém stanovisku schválil i ÚV KSČM. To pochopitelně neznamená, že bychom podporovali provokace, násilnosti, vandalismus a ničení ze strany skupin, které se napojují na hnutí žlutých vest a chtějí ho tak diskreditovat. Takže přijďte vyjádřit svůj názor (kdo může, tak ve žluté vestě). Nikdo to za nás neudělá. Nenechme to tak!

Monika Hoření
Haló noviny