Nemalujme čerta na zeď

14. 12. 2018

Praha 11 je i po druhém zasedání zastupitelstva stále bez nové koalice. Jižní Město je tak jedinou městskou částí Prahy, která ještě nemá ani v prosinci dojednanou novou koalici. Veškerá rozhodnutí zůstávají na staré radě a starostovi Petru Jiravovi (ANO).

Mikulášské jednání zastupitelstva v aktivistickém duchu Hnutí pro Prahu 11 (HPP11), při kterém vynikly v plné nahotě osobní animozity jednotlivých členů zastupitelstva jdoucí proti veřejnému zájmu, asi dokonale znechutilo i mladé, nové a odolné Piráty. Důležité body jednání: Připomínky k územní studii Opatov – Na Jelenách, Rozpočtová opatření, Výsadba stromů na území Prahy 11, ale i dotační kauza Střední a Vyšší odborné školy Michael se často ztrácely v nechutných osobních útocích jednotlivých zastupitelů.

Pirátská strana se tak po zastupitelstvu vyjádřila v tiskové zprávě o ukončení jednání s HPP 11. Jednání nyní povede pouze s hnutím ANO, TOP 09 & STAN a ODS.

Za základní podmínku si Piráti stanovili otevřená výběrová řízení do vedení a dozorčích rad firem městské části. V radě by dle Pirátů měli být pouze lidé s jasnou vizí, která nebude v rozporu se stabilním a umírněným rozvojem Jižního Města. Odmítají také obsazení rady lidmi spojenými s korupcí vedení radnice před rokem 2014. V radě tak odmítají účast trestně stíhaných lidí. Poslední podmínkou k obsazení rady ostatními stranami je to, aby radním nebyl současný starosta Petr Jirava. V radě chtějí Piráti čtyři křesla. Na pozici starosty navrhují svého lídra Jiřího Dohnala, Zuzana Ujhelyiová by měla být radní pro školství, Martin Duška radním pro životní prostředí a oblast kultury by měl mít na starosti Michal Kovařík. Po říjnových volbách vznikla v městské části patová situace. Na spolupráci se domluvily strany ANO, ODS, TOP 09 & STAN, které mají dohromady 18 zastupitelů ze 45. Vítěz voleb Hnutí pro Prahu 11 chtěl spolupracovat s Piráty, dohromady ale měli 22 zastupitelů. HPP11 se nepodařilo získat ke spolupráci další stranu, do koalice chtělo přizvat ANO nebo TOP 09 & STAN. O vyjednávání spolupráce se třemi zastupiteli za Jižní Město - náš domov (JMND) a dvěma za SPD se představitelé ostatních stran nezmiňovali. Na zastupitelstvu Robert Vašíček (SPD) řekl, že SPD je ochotna podpořit životaschopnou koalici, která o podporu požádá.

Představa, že patová situace dále trvá, že Jižní Město nemá nově zvolenou radu, starostu, výbory, komise, chybí rozpočet a žije měsíce v rozpočtovém provizoriu může vyvolávat jen děsivé představy. Nemalujme však zatím čerta na zeď. Praha 11, v níž žije 77.600 obyvatel, na jihu hlavního města si zaslouží řádně zvolené vedení.

Vojtěch Bayer, předseda Místního výboru KSČM Praha 11