Piráti vyrazili se svou magistrátní lodí plnou nápadů

30. 11. 2018
starý člověk, sociální, bydlení

První z nápadů pirátského radního pro bydlení Adama Zábranského opravdu stojí za to. Zdražit nájemné v městských bytech, tedy v těch, které by měly být nástrojem města pro zabezpečení jednoho ze základních lidských práv, tedy práva na bydlení, to je opravdu perla. Před volbami se všichni kandidáti v předvolebních debatách dušovali, že dostupné bydlení bude jejich prioritou. Tento záměr však jde přesně opačným směrem.

Bydlení v Praze je drahé, jeho dostupnost stále horší. Z poslední průzkumů vyplývá, že průměrné tržní nájemné bez dalších poplatků činilo ve třetím čtvrtletí 345 Kč/m2. Za poslední dva roky je to zvýšení téměř o čtvrtinu. Nájemci městských bytů zpravidla platí za metr čtvereční 60 až 120 korun. Tyto byty slouží seniorům, osobám se zdravotním postižením, lidem v sociální tísni a vybraným profesím jako jsou hasiči, strážníci, učitelé, zdravotníci. Nejsou určeny k vytřískání maximálního zisku, který jim vybílí peněženky.

Plánované opatření ve stylu pirátů může vést k dalším tragickým osudům lidí bez domova, jejich život předčasně vyhasne. KSČM zdražování nájmů a dalších nákladů na bydlení zásadně odmítá.

Autor: 
Marta Semelová, předsedkyně KV KSČM Praha
Zdroj: 
KV KSČM Praha