Marta Semelová: Praha je město obrovských sociálních rozdílů

3. 10. 2018

Rozhovor s lídryní pražské kandidátky KSČM o tom, jakou politiku si komunisté představují pro hlavní město.

Jak si definujete levicovou politiku?

Levicová politika je to, co se dělá pro běžné lidi: aby mohli slušně žít, slušně bydlet, bylo pro ně dostupné zdravotnictví, sociální služby, vzdělávání a tak dále. Aby tyto věci nebyly jen pro nějakou „elitu“, která na to má, ale aby to bylo dostupné všem a nebyly takové rozdíly mezi bohatými a chudými. Aby lidé, kteří chtějí normálně pracovat, mohli také normálně žít.

trvalý pokles preferencí se odehrává i v Praze. Praha je specifický region, ale jak dělat vaši politiku pro hlavní město? A je o to vůbec zájem?

Praha skutečně je specifické místo, kde je mnohem větší zaměstnanost, lepší platové podmínky, je to sídlo řady českých i zahraničních firem a řady státních i soukromých institucí, je to i univerzitní město, kde žijí studenti. Ale je to také město obrovských rozdílů: můžete tady potkat boháče v luxusních bourácích a zároveň jsou na ulicích bezdomovci nebo žebráci. Spousta lidí – ti, kteří si chtějí založit rodinu, samoživitelky, senioři – mají problém v Praze vůbec vyjít. Zaplatit si bydlení, které já osobně považuji za základní lidské právo. Ty rozdíly jsou velké a my cílíme na lidi v horší sociální situaci.

Více v rozhovoru na A2larm.cz - http://a2larm.cz/2018/10/marta-semelova-praha-je-mesto-obrovskych-social...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM