České mírové hnutí odmítá antikomunistické policejní provokace na mírových shromážděních

1. 10. 2018

Vedle jiných aktivit k letošnímu 80. výročí Mnichovské zrady se České mírové hnutí podílelo i na zorganizování mírového shromáždění „Přízrak Mnichova se vrací.“ Kromě Českého mírového hnutí jej v neděli 30. září 2018 uspořádala na Václavském náměstí v Praze iniciativa Ne základnám, Alternativa zdola a řada dalších mírových organizací. 

Mezi řečníky na shromáždění vystoupil také představitel Komunistického svazu mládeže, který přítomné informoval o společném prohlášení české a německé antifašistické mládeže právě k 80. výročí Mnichovské zrady. Na shromáždění byli přítomni i další členové Komunistického svazu mládeže, přičemž jeden z nich při tom držel prapor této organizace, na kterém byla kromě názvu organizace i podobizna slavného latinoamerického revolucionáře Ernesta Che Guevary, která patří k celosvětově nejznámějším a nejrozšířenějším symbolům zápasu za lepší svět.

Po ukončení shromáždění přistoupili k jeho účastníkovi, který předtím držel uvedený prapor, příslušníci Policie České republiky. Policista jej legitimoval se zdůvodněním, že kvůli nesení zmíněného praporu je „podezření na spáchání extremistického trestního činu,“ takový pojem ovšem český právní řád nezná. Následně tedy bylo policistou upřesněno, že měl na mysli „trestný čin schvalování nebo projevu sympatií k hnutí směřující k potlačování práv a svobod.“ Po dotazu, co je na praporu špatného, pak přítomný policista prohlásil, že vyobrazená osoba, tedy Ernesto Che Guevara, je „jeden z největších masových vrahů v dějinách“. Celé skandální situaci byly přítomny desítky účastníků demonstrace, kteří se stali svědky této události a proti provokativnímu zákroku policistů hlasitě protestovali. Jednání Policie České republiky se podařilo také zdokumentovat, video je ke zhlédnutí zde: https://www.youtube.com/watch?v=UGPCSUCRLGY

České mírové hnutí jako spoluorganizátor mírového shromáždění k 80. Mnichovské zrady jednání Policie České republiky proti jednomu z jeho účastníků co nejrozhodněji odsuzuje. Jakékoliv antikomunistické policejní provokace proti mírovým shromážděním České mírové hnutí jednoznačně odmítá. 

Milan Krajča,
předseda Českého mírového hnutí

Video: