Protestujeme!

1. 6. 2018

Od 25. května do 9. června se v Brně koná festival Meeting Brno, jehož součástí je tzv. Pouť smíření pořádaný jako omluva brněnské radnice za odsun Němců v květnu 1945.

V sobotu 2. června se pražský Mánesův most a jeho okolí stanou dějištěm celodenního festivalu s názvem Most 20.0 k 20. výročí působení Česko-německého fondu budoucnosti. Na tomto festivalu má vystupovat i předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Berndt Posselt. Jeho pozvání odůvodnil ředitel Česko-německého fondu budoucnosti Tomáš Jelínek tím, že „Berndt Posselt ztělesňuje vývoj česko-německých vztahů a budování vzájemné důvěry, zároveň je velkým znalcem ČR a vzájemného dialogu a je ČR nakloněn“.

Tuto náklonnost SL vůči naší zemi poznali naši občané ve 30. a 40. letech minulého století, přitažlivost pohraničí a majetku v této oblasti je známá z mnoha projevů těchto představitelů i dnes. Kam až míní představitelé našeho státu i obou měst jít v poklonkování sudetoněmeckému landsmanšaftu? Otevření kanceláře SL v Praze, pochody sudetských Němců v Brně, účast bývalých členů vlády ČR na jejich srazech, choutky dělat sraz SL v ČR, pozvání Berndta Posselta do Prahy na akci, jíž záštitu poskytla primátorka Prahy Adriana Krnáčová.

KV KSČM Praha vyjadřuje ostrý nesouhlas. Považujeme za nehorázné plivnutí do tváře všem, kteří bojovali proti německému nacismu, nadbíhání a otevírání dveří SL ze strany těch, kteří mají zastupovat zájmy našich obyvatel a naší země. Protestujeme proti neslýchanému překrucování dějin, kdy jsou na jedné straně uráženi rudoarmějci, jež nám přivezli svobodu, a dehonestován pomník maršála Koněva potupnými tabulkami, a na druhé straně jsou k nám zváni představitelé těch, kteří způsobili tolik utrpení.

Marta Semelová, předsedkyně KV KSČM Praha a klubu KSČM v Zastupitelstvu hl. m. Prahy