J. Skála: Pomník místo vepřína a šaškovská koruna

24. 8. 2017

Kauza pomníku místo vepřína je prý vyřešena. Faktů, co tu idylku boří, však neubývá. Lágrů, často horších než ten v Letech, bylo víc. Co tam, kde je „protektorát“ zřídil, vyrostlo po válce, média nezajímá. O tom, co se tam dělo za německé okupace, mlčí jako hrob. Majitel vepřína je v mamutí ztrátě. Odškodné dostane z našich daní. Kolik to bude dělat, se nám tají. Prý kolem půl miliardy. Své pappenheimské zná dokonale i Jiří Zimola. Exhejtman kraje, v němž vepřín leží, si rýpnul neurvale: „Nechme se překvapit, jaké a na koho navázané demoliční party se v Letech objeví.“ Díl pravdy, co se tutlá, zní i z podhradí: „Hlavně zničit chovy prasat, jiný velkochov už v ČR postaví kdokoli jen těžko. Vždyť my čuníky dovezeme z EU.“

Internetové První zprávy vyhrábly i šedou eminenci v pozadí. Ten spolek předstírá panensky neziskovou motivaci. Říká si Výbor pro odškodnění romského holocaustu v České republice. Nebrojí jen za pomník místo vepřína. Hecuje i za „odškodnění Romů, na kterých byla spáchána genocida v době komunismu“ (???).   

Vodopád sprostoty, spářené s idiotismem, uráží i ty, kdo komunisty nemusí. Berou si slovo i v diskusi, běžící na Prvních zprávách. „Nechat účel spolku bez komentáře by neměli uznávaní historikové,“ píše tam jeden z nich. Ani „učitelé, kteří v tzv. době komunismu učili dospělé negramotné nebo pologramotné Romy číst a psát“. Ani „vojáci, kteří dělali totéž u vojenských útvarů, kam značné množství pologramotných Romů nastoupilo vojenskou službu“. Ani „členové Veřejné bezpečnosti, kteří děti z mnoha romských rodin vedli do školy, protože je tam jejich rodiče nechtěli vypravovat“. Natož pak „sociální pracovníci, kteří pro romské rodiny zařizovali začlenění do společnosti“ – a „úředníci národních výborů, kteří jim přidělovali městské byty“.  

Kdo s Romy mluvíval v tzv. době komunismu, ví své.  V tom, kdo je zachránil před genocidou, měli jasno, tak jako málokdo. Na zemi, řízené komunistickou stranou, nedali dopustit. Srovnání nemá ani civilizační skok, jejž tzv. doba komunismu přinesla právě jim. Tím víc jsou na ráně darebáctví, o nichž je kapitalismus na druhý pokus. Ze žvástu o genocidě v době komunismu vane puch, odpornější než ze všech prasečáků světa. Pravdě a lásce antikomunismu nasazuje šaškovskou korunu.

Autor: 
Josef Skála, místopředseda ÚV KSČM
Zdroj: 
Josef Skála, místopředseda ÚV KSČM