Začátek školního roku je pro mnohé rodiny černou finanční můrou

26. 8. 2022

Budoucí prvňáček se nemůže dočkat 1. září, rodiče si zoufají. Řada z nich není z příjmů domácnosti vůbec schopna zvládnout nákup školních pomůcek. Kompletní vybavení budoucího školáka přijde v průměru na 6 500 korun, za starší děti pak domácnosti utratí kolem 2 000 korun. K tomu přibydou další výdaje hned po nástupu do školy. Z průzkumu agentury IPSOS pro společnost Provident Financial a České bankovní asociace vyplývá, že za kroužky, školní družinu, „SRPŠ“ či mimoškolní výuku cizích jazyků dá téměř čtvrtina rodičů přes 4 000 korun, asi 29 % rodičů mezi 2 000 až 4 000 Kč. K tomu je čeká zdražení školních obědů. Kvůli rostoucím cenám potravin a energií jejich ceny někde vzrostly už v předešlých měsících.

Od září pak v některých jídelnách podraží zhruba o 10 %. Jedna třetina domácností si tak kvůli začátku školního roku je nucena vzít půjčku. Ale z čeho ji bude splácet? Fialová almužna je nespasí. Zdražuje se všechno – bydlení, energie, plyn, potraviny, obuv, oblečení…stále víc rodin se propadá do chudoby a pochopitelně i s dětmi. Tisíckrát může vláda opakovat, že nikoho nenechá padnout, jenže realita je úplně jiná. Vláda prostě lže.

Kdyby místo vyzbrojování Ukrajiny a přilévání tak oleje do válečného ohně myslela na české rodiny, udělala by líp. Ale to od těch, kteří se bratříčkují se sudeťáky a otevřeně schvalují terorismus, jak nám to předvedla ministryně války Černochová, očekávat nemůžeme. Teď jde o to, jak dlouho si to lidé nechají líbit.

Marta Semelová vedoucí odborné sekce školství ÚV KSČM a kandidátka do ZHMP