Voda v Praze zase zdraží

18. 12. 2023

vodapraha.jpg

Když stát privatizoval pražské vodárenství, nechal odpovědnost za zásobování obyvatel pitnou vodou a řešení odpadních vod na hlavním městě (Pražská vodohospodářská společnost, PVS) a kšeft z provozu předal do rukou Pražských vodovodů a kanalizací (PVK z 51 % vlastněné cizáckou pijavicí Veolií).

V roce 2024 si Pražáci připlatí. Cena se opět zvyšuje, a to na 144,88 korun za metr krychlový. To je o třináct procent. To je moc a nelze se vymlouvat na zvýšení DPH z 10 na 12 %, ani na inflaci. PVK zaplatí PVS nájem 3,55 miliard. PVS bude investovat do vodohospodářské sítě 3,3 miliard. A tu kupu, co zůstane Veolii na účtu, už Praha neuvidí. Kdo si vzpomene na cenu pro domácnosti v roce 1989: 80 haléřů československých za metr krychlový? Což při srovnání průměrných příjmů tehdy a dnes odpovídá pouhým asi 15 korunám českým!

Řešení: Majetkově vrátit PVS a PVK do jedné příspěvkové organizace Hlavního města Prahy. Snížit a zmrazit cenu na 125 korun za metr krychlový (včetně DPH). Legislativní návrh pražského zastupitelstva na nulovou sazbu DPH. Hledání nový zdrojů pitné vody a účinnějších postupů v čištění odpadních vod ve spolupráci se Středočeským krajem. Při výstavbě a opravě sítí dbát především na trvanlivost. Podpora šetření pitnou vodou využitím srážkové a vyčištěné odpadní vody. Osvěta spotřebitelů.

společenství Komuna v ZKČ

pomáháme zdarma bez darů a dotací