Dokonáno jest!

25. 2. 2024

Česká ministryně války, jejíž jméno se mi nechce ani vyslovovat ba ani napsat, stvrdila svým podpisem smlouvu s USA o nákupu 24 kusů amerických stíhaček F 35 a to bratru za cca 150 miliard Kč z kapes českých daňových poplatníků. Jde o největší zbrojní zakázku v historii samostatné České republiky, ale také, dle některých expertů, o řádně předražený kontroverzní kontrakt. Celkově nás bude tenhle špás stát do roku 2069, tedy po dobu provozuschopnosti těchto letadel, další stovky miliard za provoz a vybudování infrastruktury. Děje se tak v době, kdy se škrtá na všem a nepříznivá finanční situace republiky má negativní dopady na životní úroveň. Vláda na vlastní občany nemyslí. Pro ty přichystala „ozdravný balíček“, který je však balíčkem daňovým. Šetřit, spíše však odírat lidi, se musí. Na zbrojení je ale financí dost. Od současné vládnoucí koalice zní, že to tak musí být. Prý je to v zájmu bezpečnosti. Koho, ptám se? Obyvatel nebo jich samých?  Musíme se připravovat na velkou válku masíruje nás náčelník generálního štábu armády a militantní kruhy z vládních stran včetně ministryně tomu přizvukují. Opět otázka proti komu? Kdo nás ohrožuje? Nebylo by lepší být na straně těch, co v současném rozbouřeném světě hledají diplomatická řešení? Být na straně míru? Současní mocní zvolili jinou alternativu a jdou si tvrdě za svým.  Vyslyšet názor opozice, nedej bože hlas lidu a používat v takovýchto případech zdravý rozum, tak to ani náhodou. I proto se jednání s americkou stranou vedla od počátku co možná skrytě a bez výběrového řízení. Z americké strany byly do jednání zapojeny samé těžké váhy včetně prezidenta. To samé u nás. Všichni se chtěli přihřát, získat preferenční body k nějakým těm volbám. Když ptáčka lákají pěkně mu zpívají. Ministr obrany USA si loni před zblbovadly při podpisu Obranné smlouvy mezi ČR a USA horlivě potřepával ruce s nepřírodní blondýnou, amatérskou střelkyní odněkud ze střední Evropy a už tenkrát si byl jistý, že kontrakt na stíhačky mají Američané v kapse. Nemýlil se. Česká strana odvedla perfektní práci. Jest dokonáno, zbývalo podepsat. Těžkých vah už netřeba, rozhodli za oceánem, a tak vzkázali svému velvyslanci v Česku podepiš za nás a vazalové proti tomuto ponížení nejenže neprotestovali, ale ještě se u ceremonie na čele se svou šéfkou tvářili tak, jako by každý vyhrál milióny v loterii. Díky Ameriko opět si předvedla, za co své spojence vlastně máš a jaké asi na tebe bude v budoucnu spolehnutí.

Pilný Pavel
Pilný Pavel