Praha 6 proti dražbě zámku Veleslavín

22. 9. 2018

Zastupitelé Prahy 6 ve čtvrtek jednomyslně vyzvali Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) a ministerstvo financí, aby upustily od plánované dražby Veleslavínského zámku.

Ten má vyvolávací cenu přes 317 miliónů korun. Jedná se o barokní kulturní památku s autorstvím připisovaným Kiliánu Ignáci Dientzenhoferovi a s rozlehlým areálem. Výzvu, aby byla dražba plánovaná na listopad odložena či zrušena, navrhli opozičníci Petr Píša (SZ) a Ivan Hrůza (KSČM) a podpořili ji koaliční zastupitelé včetně ANO, TOP 09 i jejího starosty Ondřeje Koláře.

Podle všech zastupitelů Prahy 6 by měl zámek nadále sloužit zdravotnictví, případně školství a zůstat veřejným vlastnictvím. Aby byl zeleným ostrovem v moři nové zástavby, si přeje i petice místních obyvatel. Kolář řekl, že o věci jednali i s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO).

Šéfka ÚZSVM Kateřina Arajmu upozornila, že památku nelze jen tak převést ze státu na město. A dejvická radnice podle ní nedoložila, že areál potřebuje, k čemu ho bude užívat, jak ho bude financovat.

„Žádné z těchto dokumentů úřad do dnešního dne neobdržel. Proto jsme přikročili k vyhlášení transparentní veřejné dražby,“ uvedla Arajmu s tím, že radnice se může dražby zúčastnit. Vedení šesté městské části sice o zámek projevuje zájem, k podání oficiální žádosti zastupitelé vybídli starostu až včera. Oficiální krok postrádala náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ).

Radnice podle ní nemohou akceptovat soutěže a dražby na státní majetek, považuje to za chybu zákona. „Je to slepá cesta. Obec nemá soutěžit se soukromými investory při prodeji státního majetku,“ uvedla Kolínská. Arajmu se divila argumentaci Prahy 6, že nemá dost místa pro školství a sociální věci. „Pokud chybějí kapacity, proč dopustíte, že magistrát přistupuje na vašem území k prodeji velkého pozemku?“ ptala se Arajmu v narážce na kauzu pozemků Na Špitálce.

O lukrativní volnou parcelu u Hanspaulky se v magistrátem vypsaném výběrovém řízení ucházejí miliardáři Marek Dospiva a Pavol Krúpa.

Petr Janiš
Právo, 21. 9. 2018